Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sýrové nitě, často nazývané také korbáčiky, jsou jedním z mnoha výrobků, které jsme schopni si doma sami vyrobit. Patří do skupiny tažených sýrů, stejně jako mozarella nebo parenica. Podívejme se na jejich výrobu podrobně.

Postup má dvě fáze. V té první je třeba si připravit sýřeninu, kterou necháme několik hodin prokysat. Správně prokysaná sýřenina se následně nataví v horké vodě a vytahají se sýrové nitě.

Jak udělat sýrové nitě

Mléko na nitě nemusí být pasterované, protože nitě se tahají při teplotě okolo 80 °C a tím je automaticky pasterujeme.

  1. Mléko zahřejeme na 32 °C a přidáme termofilní kulturu, tu lze nahradit jogurtem.
  2. Po 45 minutách vmícháme chlorid vápenatý smíchaný s trochou studené vody, zamícháme a zasýříme syřidlem rozmíchaným v troše vody.
  3. Necháme stát dokud nebude mít sýřenina konzistenci pudinku. To potrvá zhruba hodinu.
  4. Sýřeninu rozkrájíme nožem na velikost popcornu, dohřejeme na 38–39 °C a za častého míchání udržujeme teplotu po dobu 20 minut.
  5. Vyztuženou sýřeninu přelijeme do cedníku nebo forem, necháme vykapat a uložíme do lednice na 15–19 hodin.
  6. Připravíme si vyšší hrnec, který naplníme vodou a zahřejeme na 80 °C. Odpočinutou sýřeninu nastrouháme na hrubém struhadle a připravíme si cedník. Vedle hrnce s horkou vodou nachystáme hrnec se studenou vodou, do kterého budeme nitě tahat.
  7. Cedník (ne plastový) vložíme do hrnce s horkou vodou a dáme do něj hrst nastrouhané sýřeniny. Pomocí naběračky a vařečky hrudku ve vodě chvilku hněteme, aby se natavila. Jakmile se hrudka nataví, můžeme začít tahat nitě. Jedna ruka bude muset sahat do horké vody. Pomůže bavlněná rukavice a přes ni gumová. Nebude vás horká voda tolik pálit.
  8. Pokud nejdou nitě tahat a trhají se, přihřejte vodu. Pokud se táhnou až moc, vodu zchlaďte. 
  9. Nitě taháme do sousedního hrnce se studenou vodou, kde se ochladí a drží svůj tvar.
  10. Nitě nakrájíme, spleteme do copánků nebo uzlíků a naložíme je do solné lázně.
  11. Na solnou lázeň smícháme 200 g soli, 800 ml vody, 1 lžičku chloridu vápenatého a čtvrt lžičky octa.
  12. Nitě ponecháme v solné lázni 8–9 minut. Následně je můžeme hned uložit do krabičky a dát do lednice nebo je rozvěsit třeba na sušák na prádlo a nechat vykapat a vyschnout. Tím nám ztvrdnou.
  13. Trvanlivost nití se pohybuje okolo 7–10 dní, podle toho, jak čerstvé mléko jsme zpracovali.

Nitě jsou vhodné na oslavu, na zobání k vínu, ale i jako doplněk do zeleninových salátů. Jeden takový jsme pro vás vybrali.

 

Komentáře

Další tipy a triky