Jak udělat sýrovou omáčku? Chutná skvěle k masu, zelenině i k těstovinám
Sýrová omáčka je jednoduchá na přípravu a její chuť ovlivňuje to, jaký sýr použijeme. Skvěle se hodí k masu, na těstoviny nebo ke grilované zelenině. Tuto omáčku používáme také k oblíbeným nachos lupínkům.
Správně uvařená sýrová omáčka by měla být konzistencí hebká a krémová, proto je třeba dodržet správný postup. Vybíráme sýry spíše mladé zrající, typu eidam, čedar nebo parmezán, silně zrající sýry přidáváme pouze na dochucení v menším množství.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat sýrovou omáčku
Na výtečnou omáčku si připravíme 3 polévkové lžíce másla, 3 polévkové lžíce hladké mouky, 500 ml mléka, 250 g čedaru, 50 g parmezánu, 1 stroužek česneku, na dochucení sůl a pepř.
- V hrnci si rozpustíme máslo a vhodíme do něj česnek, který krátce zarestujeme. Poté postupně přisypáváme mouku za stálého míchání metličkou, vznikne nám hladká jíška.
- Zhruba po minutě restování zalijeme jíšku mlékem a důkladně prošleháme metličkou, aby nevznikly hrudky. Za stálého míchání přivedeme k varu a mícháme, dokud bešamel nezhoustne.
- Hotový bešamel ochutíme solí, pepřem, případně špetkou muškátového oříšku.
- Odstavíme z plotýnky a vmícháme po částech nastrouhaný sýr. Mícháme, dokud nebude sýr dokonale roztopený a omáčka hladká.
Komentáře