Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sýrová omáčka je jednoduchá na přípravu a její chuť ovlivňuje to, jaký sýr použijeme. Skvěle se hodí k masu, na těstoviny nebo ke grilované zelenině. Tuto omáčku používáme také k oblíbeným nachos lupínkům.

Správně uvařená sýrová omáčka by měla být konzistencí hebká a krémová, proto je třeba dodržet správný postup. Vybíráme sýry spíše mladé zrající, typu eidam, čedar nebo parmezán, silně zrající sýry přidáváme pouze na dochucení v menším množství.

Jak udělat sýrovou omáčku

Na výtečnou omáčku si připravíme 3 polévkové lžíce másla, 3 polévkové lžíce hladké mouky, 500 ml mléka, 250 g čedaru, 50 g parmezánu, 1 stroužek česneku, na dochucení sůl a pepř.

  1. V hrnci si rozpustíme máslo a vhodíme do něj česnek, který krátce zarestujeme. Poté postupně přisypáváme mouku za stálého míchání metličkou, vznikne nám hladká jíška
  2. Zhruba po minutě restování zalijeme jíšku mlékem a důkladně prošleháme metličkou, aby nevznikly hrudky. Za stálého míchání přivedeme k varu a mícháme, dokud bešamel nezhoustne.
  3. Hotový bešamel ochutíme solí, pepřem, případně špetkou muškátového oříšku.
  4. Odstavíme z plotýnky a vmícháme po částech nastrouhaný sýr. Mícháme, dokud nebude sýr dokonale roztopený a omáčka hladká.
Pojďte si vyzkoušet recept na sýrovou omáčku, která dokonale voní po nivě. Napište nám do komentáře, jak se vám omáčka povedla.

Komentáře

Další tipy a triky