Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasická sýrová omáčka patří k omáčkám, jejichž základ tvoří bešamel s přídavkem sýra nebo sýrů. Velmi oblíbená je hlavně v Anglii jako cheddar sauce. Lze ji zajímavě dochutit, aby nebyla stále stejná.

Základem dobré sýrové omáčky je bešamel. Uvaříte ho z másla, mouky a mléka podle receptu v odkazu. Také se můžete inspirovat videem pod tímto odstavcem. Sýrová omáčka má základ v bešamelu s nádechem česneku (česnek nesmí vyčnívat, jen lehce vylepšuje chuť.

Jak připravit sýrovou omáčku

Chutná omáčka není tak složitá, jak vypadá.

  1. Na omáčku potřebujete 3 lžíce másla nebo oleje, 1 stroužek česneku, 3 lžíce hladké mouky, 1/2 l mléka a 300 g nastrouhaného tučnějšího sýra jednoho nebo více druhů. Ideální jsou čedar, Niva i jiné tučné sýry s výraznou chutí. Důrazně nedoporučujeme eidam 30%, který se špatně rozpouští.
  2. Na tuku zpěňte rozmačkaný česnek. Nesmí ztmavnout, zhořkl by.
  3. Přisypte mouku a umíchejte bledou jíšku.
  4. Zalijte studeným mlékem a dobře rozmíchejte.
  5. Na mírném ohni nechte provařit asi 3 minuty za stálého míchání.
  6. Můžete opatrně osolit, ale pozor, sýry bývají slané. Opepřete nejlépe bílým pepřem.
  7. Do horkého bešamelu vložte nastrouhané sýry a nechte rozpustit. Občas promíchejte.
  8. Tip: Jednodušeji a rychleji připravíte omáčku roztavením směsi tavených a tvrdých sýrů ve smetaně nebo mléce.

Čím ochutit sýrovou omáčku

Omáčku ochutí už použitý sýr, ale můžete ji vylepšit bylinkami (hlavně čerstvými), hořčicí, worcesterskou omáčkou apod. Dochucujte na malém vzorku, abyste to nepřehnali. 

S čím omáčku podávat

Sýrová omáčka chutná skvěle s masem, zeleninou, pečenými nebo vařenými bramborami, podává se s těstovinami a slouží i jako zajímavý dip při pohoštění.

Začátečníky by mohl inspirovat i náš videorecept na sýrovou omáčku se špenátem a kuřecím masem, podávanou s těstovinami.

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky