Jak udělat tatarák? Připravte si delikatesu hotovou v 5 jednoduchých krocích
Tatarák neboli tatarský biftek je pochoutka pro všechny gurmány. Na talíři vypadá slavnostně a pokud jej dobře dochutíme, je to opravdový zážitek. Tatarský biftek s křupavými topinkami je skvělým pohoštěním pro přátele.
Tatarák najdeme téměř v každé dobré restauraci, na větších oslavách i svatbách. Objevuje se v různém provedení podle přidaných přísad, ale vždy je základem kvalitní hovězí maso, nejlépe hovězí svíčková nebo libové zadní. Výběr masa na tatarský biftek opravdu nepodceňujeme, protože se připravujeme zasyrova. Pokud vás syrové maso odrazuje, vyzkoušejte oblíbené bezmasé varianty tataráku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat tatarák
Nejdříve se pustíme do přípravy masa. Kvalitní a čerstvé hovězí maso je dobré naškrábat nožem, čímž si sami můžeme určit hrubost směsi. Jde to nejlépe špičkou ostrého nože. Druhou možností je umlít maso ve mlýnku. A jak dále na tatarák?
- Na 6 porcí tataráku potřebujete: 1 kg hovězí svíčkové, 1 lžíci oleje, 2 žloutky, 1 cibuli, 1 lžíci hořčice, 1 lžíci kečupu, špetku mletého bílého pepře a sůl podle chuti.
- Maso odblaňte a naškrábejte nožem, případně pomelte v mlýnku. Pro jemnější texturu pomelte i dvakrát.
- Dejte maso do mísy, přidejte olej, velmi jemně nakrájenou cibuli, hořčici, kečup, pepř, sůl a žloutky, které můžete vmíchat, ale také položit v závěru na tatarský biftek, což vypadá velmi efektně.
- Promíchejte a poté dochuťte tatarák podle vlastních chutí přidáním koření.
- Tatarský biftek servírujeme se smaženými topinkami a česnekem.
Tip 1: Pro výraznější chuť vyzkoušejte přidat do tataráku kapary a pro pikantnost zase trochu chilli.
Tip 2: Topinky nemusíte smažit, jdou připravit hned několika způsoby i bez tuku.
Výborný tatarský biftek si můžete připravit také podle našeho podrobného videonávodu. Dobrou chuť.
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Komentáře