Čekáte návštěvu a přemýšlíte, co dobrého připravit? Třeba těstovinový salát - je praktický, jednoduchý a výborně chutná
Salát si snadno připravíme dopředu, a pak se můžeme věnovat návštěvě - žádné ohřívání není potřeba, protože salát nejlépe chutná mírně vychlazený. Při chladném počasí ho ale určitě doplníme ještě něčím pro zahřátí strávníků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co patří do těstovinového salátu
Základem jsou samozřejmě těstoviny, jejichž tvar a velikost záleží na našem výběru. Ostatní suroviny zvolíme podle naší oblíbenosti a možností, salát můžeme připravovat v různých variantách a chutích. U nejčastěji používaných surovin uvádíme obvyklé příklady:
- tvrdé sýry (balkánský, eidam)
- maso (tuňák z konzervy, kuřecí maso)
- zelenina (sterilovaná kukuřice a hrášek, vařená mrkev, celer a kořenová petržel, zelené fazolky, červená paprika, salátová okurka, rajčata, čínské zelí, cibule, pórek, listová zelenina - rukola, špenát, hlávkový salát)
- zelené natě (petržel, cibule, pór, bazalka, řeřicha a jiné)
- naklíčená semena (vojtěška, čočka, cizrna a další)
- vařené luštěniny (cizrna, fazole, mungo)
- houby (např. sterilované žampiony)
- vařená vajíčka
Jak ochutit a spojit těstovinový salát
Do salátu přidáme zálivku z jogurtu, zakysané smetany nebo majonézy. Osolíme ji a ochutíme solí a např. pepřem, provensálským kořením, bazalkou, vegetou, lžičkou hořčice, případně hotovou salátovou kořenící směsí. Zálivku mírně přisladíme, přilijeme do ní trošku oleje, podle chuti okyselíme, společně dobře promícháme a vmícháme do salátu.
Barevný těstovinový salát
Výborný salát připravíme podle receptu z našeho receptáře.
- Potřebujeme 500 g barevných těstovin, 150 g šunky ( v celku), jarní cibulku nebo menší pórek, 1 červenou papriku, majonézu nebo zakysanou smetanu, sůl a pepř.
- Těstoviny uvaříme a vychladíme.
- Šunku a sýr nakrájíme nadrobno.
- Papriku a cibulku (nebo pórek) nakrájíme na tenké nudličky.
- Vše dáme do mísy a opatrně promícháme.
- Osolíme, opepříme a přidáme majonézu nebo zakysanou smetanu, případně směs obou variant.
- Promícháme a necháme před podáváním vychladit.
Uvedený recept nám představí názorné video:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Luštěniny obsahují cenné živiny, včetně pořádné dávky bílkovin. A když nás nadýmají? Snadno tomu předejdeme
Domácí majonézu podle našich rad připravíte snadno, rychle a spolehlivě. Zdánlivě náročný úkol zvládnou i začátečníci
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Komentáře