Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Receptů na bábovky jsou spousty - ale jednou z nejchutnějších je bábovka s tvarohem, díky kterému je těsto nadýchané a svěže nakyslé. Vláčná tvarohová bábovka bývá nejoblíbenějším moučníkem k odpolední kávě.

Tvarohová bábovka se ani trochu nepodobá suché, piškotové bábovce, kterou musíme při konzumaci zapíjet. Vláčnost jí dodává nejen tvaroh, ale také máslo, rozinky nebo kousky kandovaného ovoce. Poradíme vám s postupem.

Recept na tvarohovou bábovku

Jednoduchý postup zvládne i začátečník:
  • 5 menších vajec
  • 200 g krupicového cukru
  • 100 ml oleje nebo 100 g másla
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 1 prášek do pečiva
  • citrónová kůra, vanilka, rum - podle chuti

Jak připravit tvarohovou bábovku

Vysvětlíme vám postup v několika krocích:

  1. Připravíme si formu, kterou důkladně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou.
  2. Ušleháme celá vejce s cukrem do pěny. Snížíme otáčky, vmícháme olej nebo vlahé máslo a po spojení kousky tvarohu.
  3. Postupně přisypeme mouku a ostatní ingredience - pokud bude těsto husté, přidáme pár lžic mléka.
  4. Podle chuti přidáme rozinky, namočené v rumu nebo kandované ovoce, popřípadě čokoládové pecičky.
  5. Těsto nalijeme do formy a trochu si necháme - obarvíme ho kakaem, nalijeme na světlé těsto a špejlí protáhneme do tvaru spirály.
  6. Bábovku pečeme na 180 °C a po zčervenání povrchu zkoušíme špejlí, zda je upečená. Tmavší povrch chráníme alobalem.
  7. Bábovku necháme několik minut vystydnout a vyklopíme ji na talíř. Vychladlou ji poprášíme moučkovým cukrem.

Pokud jste při čtení článku dostali chuť na tvarohovou bábovku, můžete si jeden recept z mnoha připravit podle našeho videa:

 

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli