Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tymián je v zahrádce na první pohled možná nenápadná bylinka, zato po promnutí mezi prsty má výraznou vůni, která je nenahraditelnou přísadou do mnoha pokrmů. Tato bylinka má příznivé účinky na naše zdraví, které můžeme skvěle využít při přípravě domácího sirupu.

Tymián má velmi dobré dezinfekční a antioxidační účinky, které napomáhají při infekčních onemocněních a při léčbě kašle a nachlazení. V domácích podmínkách si snadno připravíme tymiánový sirup ze sušeného tymiánu, který má příjemně sladkou chuť, a je oblíbený i u dětí. Hotový je během chvilky a za pár korun

Jak udělat tymiánový sirup

Na přípravu sirupu potřebujete pouze 3 suroviny: cukr krupici nebo zdravější med, vodu a sušený tymián, který použijte buď z vlastních zásob nebo běžně můžete koupit v obchodě. 

  1. Na 1 dávku tymiánového sirupu potřebujete: 8–9 g sušeného tymiánu, 200 g cukru krupice (nebo po scezení čaje přidáme 2 lžíce medu) a 250 ml vody. 
  2. Do hrnce nalijte vodu, přidejte cukr a povařte 20 minut
  3. Odstavte, přidejte tymián a nechte louhovat do vychladnutí
  4. Poté sceďte do skleničky a užívejte při obtížích 1 kávovou lžičku 5x denně
  5. Sirup by měl vydržet při pokojové teplotědva měsíce. Pokud přidáte místo cukru med, spotřebujte sirup dříve. 
Tymiánový sirup si jednoduše uděláte podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. 

Další tipy a triky