Jak upéct vafle? Podle videoreceptu naprosto snadno. Dopřejte si luxusní snídani
Vafle jsou další z jednoduchých sladkých dobrot, připravují se podobně jako lívance nebo palačinky. Podle videa se naučíte spolehlivé a osvědčené klasické těsto, po upečení vafle ozdobte po libosti třeba ovocem, šlehačkou a nutellou.
Vafle pečeme v elektrickém vaflovači, díky kterému získají charakteristický vzhled mřížky. Tvar vaflí se liší podle konkrétního vaflovače - většinou se jedná o čtverec nebo srdce. Zdobit je můžeme podobně jako palačinky nebo lívance. Obvykle se podávají nasladko, ale ani příprava vaflí naslano není špatná.
Jak udělat báječné vafle
Máme pro vás recept v dávce na 4 porce vaflí. S těstem se dobře pracuje, nelepí se a hotové vafle se snadno vyndávají z přístroje.
- Připravte si 225 g hladké mouky, 2/3 kypřicího prášku do pečiva, 2–3 lžičky cukru, 300 ml mléka, 1 špetku soli, 2 menší vejce, 2–3 lžíce rozpuštěného másla. Případně ještě olej na potření vaflovače.
- Tip 1: Pro ještě lepší chuť můžete do těsta přidat trochu skořice.
- Všechny suroviny smíchejte v míse, nechte chvilku odstát a připravte si vaflovač.
- Do dobře vyhřátého vaflovače dejte naběračkou těsto - raději méně, aby po stranách nevytékalo. Nepřilnavý povrch stačí potřít pouze před prvním pečením, ale jiné typy je potřeba mastit opakovaně. Řiďte se pokyny pro konkrétní přístroj.
- Při pečení vaflovač neotvírejte, aby se nedopečené vafle nepotrhaly. Doba pečení záleží na množství těsta a na typu vaflovače.
- Během pečení se vafle neobrací. Po dopečení přístroj pomalu otvírejte (abyste vafle nepoškodili) a pomocí dřevěné obracečky je nadzvedněte a vyjměte.
- Vafle jsou nejlepší hned po upečení. Zdobení už je záležitostí vaší chuti a fantazie. Výborná je marmeláda (třeba meruňková) a kopeček šlehačky nebo zakysané smetany. Když pak ještě vafle doplníte čerstvým ovocem a posypete strouhanou čokoládou, budou dokonalé. Mohlo by vás ještě zajímat, co se hodí na vafle.
Podívejte se na kompletní recept na chutné vafle z úvodního videa, přečíst si můžete i komentáře pod receptem.
Těst na vafle je celá řada. Výborné a také výživnější jsou vafle ze špaldové mouky a z ovesných vloček, těsto s vločkami potřebuje alespoň půl hodiny odstát. Podívejte se ještě na další recepty na výborné vafle.
Komentáře