Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vafle jsou další z jednoduchých sladkých dobrot, připravují se podobně jako lívance nebo palačinky. Podle videa se naučíte spolehlivé a osvědčené klasické těsto, po upečení vafle ozdobte po libosti třeba ovocem, šlehačkou a nutellou.

Vafle pečeme v elektrickém vaflovači, díky kterému získají charakteristický vzhled mřížky. Tvar vaflí se liší podle konkrétního vaflovače - většinou se jedná o čtverec nebo srdce. Zdobit je můžeme podobně jako palačinky nebo lívance. Obvykle se podávají nasladko, ale ani příprava vaflí naslano není špatná.

Jak udělat báječné vafle

Máme pro vás recept v dávce na 4 porce vaflí. S těstem se dobře pracuje, nelepí se a hotové vafle se snadno vyndávají z přístroje.

  1. Připravte si 225 g hladké mouky, 2/3 kypřicího prášku do pečiva, 2–3 lžičky cukru, 300 ml mléka, 1 špetku soli, 2 menší vejce, 2–3 lžíce rozpuštěného másla. Případně ještě olej na potření vaflovače.
  2. Tip 1: Pro ještě lepší chuť můžete do těsta přidat trochu skořice.
  3. Všechny suroviny smíchejte v míse, nechte chvilku odstát a připravte si vaflovač. 
  4. Do dobře vyhřátého vaflovače dejte naběračkou těsto - raději méně, aby po stranách nevytékalo. Nepřilnavý povrch stačí potřít pouze před prvním pečením, ale jiné typy je potřeba mastit opakovaně. Řiďte se pokyny pro konkrétní přístroj.
  5. Při pečení vaflovač neotvírejte, aby se nedopečené vafle nepotrhaly. Doba pečení záleží na množství těsta a na typu vaflovače.
  6. Během pečení se vafle neobrací. Po dopečení přístroj pomalu otvírejte (abyste vafle nepoškodili) a pomocí dřevěné obracečky je nadzvedněte a vyjměte.
  7. Vafle jsou nejlepší hned po upečení. Zdobení už je záležitostí vaší chuti a fantazie. Výborná je marmeláda (třeba meruňková) a kopeček šlehačky nebo zakysané smetany. Když pak ještě vafle doplníte čerstvým ovocem a posypete strouhanou čokoládou, budou dokonalé. Mohlo by vás ještě zajímat, co se hodí na vafle.

Podívejte se na kompletní recept na chutné vafle z úvodního videa, přečíst si můžete i komentáře pod receptem.

Těst na vafle je celá řada. Výborné a také výživnější jsou vafle ze špaldové mouky a z ovesných vloček, těsto s vločkami potřebuje alespoň půl hodiny odstát. Podívejte se ještě na další recepty na výborné vafle.

Komentáře

Další tipy a triky