Jak udělat vaječnou tlačenku? Dobrota v barvách jara patří k velikonočním svátkům a vaječnému hodování
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, ke kterému se pojí koledování a spousta dobrého jídla. Jedním z nich je tradiční vaječná tlačenka, do které využijeme vykoledovaná vejce a připravíme z ní pohoštění nebo chutnou večeři.
Vaječná tlačenka zaručeně patří k velikonočním receptům. Je krásně barevná díky zelenině a upotřebíme do ní vařená vejce. Můžeme ji ale připravit i před výslužkou jako studené pohoštění pro koledníky, nebo chutnou velikonoční večeři pro rodinu. Na přípravu je velmi jednoduchá a zvládnou ji i začátečníci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co potřebujeme na vaječnou tlačenku
Co by to bylo za vaječnou tlačenku bez vajec. Vychladlá vejce uvařená natvrdo jsou základní surovinou a na jednu tlačenku budeme potřebovat přibližně 6 kusů.
Jaké jsou další suroviny?
- Zelenina se postará o křupavost a hezký vzhled řezu tlačenky. Použít můžeme sterilovanou s nálevem, nebo na malé kostičky krátce povařenou čerstvou zeleninu.
- Sterilované okurky dodají tlačence kyselost.
- Želatina na vaječnou tlačenku, abychom docílili konzistence jako sulc.
- Majonéza, kterou si můžeme připravit i domácí, nebo ji odlehčit jogurtem.
- Hodí se kousek oblíbené uzeniny, uzeného masa i tvrdého sýru;
- Nálev ze sterilované zeleniny, případně si připravíme domácí sladkokyselý jako na nakládání okurek.
- Formu na srnčí hřbet, nebo malé misky, které budou tvořit jednotlivé porce vaječné tlačenky.
Jak připravit vaječnou tlačenku
Vaječnou tlačenku budeme mít do hodiny hotovou. Podle následujícího návodu ji lehce připravíme.
- Formu vyložíme potravinovou fólií.
- Uvařená vejce oloupeme. Doporučujeme oddělit bílky a žloutky zvlášť, protože žloutky promíchané ke konci se nerozpadnou.
- Připravíme si uzeninu, sýr a zeleninu nakrájenou na co nejmenší kostičky, aby směs držela pohromadě.
- Želatinu smícháme s nálevem a necháme ji nabobtnat a poté zahřejeme (nevaříme).
- Suroviny osolíme, opepříme, přidáme majonézu a zalijeme želatinou.
- Celou směs přelijeme do formy a necháme ztuhnout.
Jak dlouho tuhne vaječná tlačenka
Jistě byste se rádi do jídla pustili co nejdříve, ale doporučujeme vaječnou tlačenku nechat nejlépe přes noc ztuhnout v chladničce, aby se nám dobře vyklopila z formy a nerozpadla se. Díky fólii nám půjde dobře vyjmout a nepřichytí se ke stranám.
Jak postupovat při přípravě vaječné tlačenky, můžete zhlédnout také v našem video-návodu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční vaječná tlačenka: Co udělat, aby dobře ztuhla a jak ji bez úhony vyklopit?
Jak zavařit okurky. Okurková sezona je v plném proudu. Je čas vyzkoušet ty nejlepší recepty na zavařování
Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
Komentáře