Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výpečky se zelím a knedlíkem jsou výbornou českou klasikou. Zelí však můžeme obměnit i chutným špenátem. Výpečky připravujeme z vepřového masa, a to nejčastěji plece či bůčku, který obsahuje více tuku a maso je tak dokonale šťavnaté.

Vepřové výpečky jsou sytým pokrmem, který je ideální si vychutnat v chladném zimním počasí. Připravujeme je pomalým pečením, čímž docílíme jemného a na jazyku se rozplývajícího masa. Přesně takovým je vepřový bůček, který je tučnější a skvěle se hodí do nádivek, segedínského guláše i pomazánek. 

Jak udělat výpečky z bůčku

Tučné a prorostlé maso jako je vepřový bůček doslova miluje delší pomalé pečení. Tuk se postupně rozpustí, udrží maso šťavnaté a dodá celému pokrmu plnou chuť. Při pečení výpečků z bůčku postupujeme tak, že nejdříve necháme maso změknout, poté odkryjeme a dopečeme do zlatavé kůrky

  1. Na 7 porcí výpečků z bůčku budete potřebovat: 1 kg libového bůčku s kůží, 2 střední cibule, 3 větší stroužky česneku, 1 lžičku kmínu, 15 g soli, mletý pepř podle chuti a 2 lžíce sádla. 
  2. Maso nakrájejte na kostky velké asi 4 cm. Prosolte a odložte stranou. 
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek také oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. 
  4. V kastrolu rozpalte sádlozpěňte na něm cibuli s česnekem a kmínem. Poté vložte maso, opepřete a nechte zatáhnout. 
  5. Opečené maso podlijte hrnkem vařící vody, přiklopte poklicí a vložte do rozpálené trouby na 200 °C. Pečte 1,5 hodiny s občasným promícháním a dolitím vody.
  6. Po uplynutí dané doby odkryjte a pečte ještě 30 minut odkryté bez podlévání. 
  7. Na závěr přilijte trochu vařící vody, setřete ze stěn výpek a rozmíchejte ho ve šťávě z masa. 
  8. Podávejte s knedlíkem a se špenátem či zelím. 

Vepřové výpečky jsou výborná klasika, kterou však můžete obměnit přidáním hrubozrnné hořčice a medu. Do výpeku z masa doporučujeme pro vůni přidat ještě jeden utřený stroužek česneku.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky