Jak udělat omáčku z výpeku? Stačí dodržet několik kroků
Nejjednodušší a zároveň nejlahodnější omáčka, kterou můžete podávat k masu, je ta z výpeku. Má silnou masovou chuť a pokud víte jak na to, i krásně jemnou texturu, která dokonale doladí připravené maso. Jak takové omáčky docílit, vám poradíme v několika jednoduchých krocích.
Steak nebo pečené maso pozvednete na vyšší úroveň, když k němu přidáte omáčku. Jednou z nejlepších a nejsnadnějších je omáčka z výpeku. Ten vzniká v pekáči po pečení masa nebo v pánvi po restování. Už sám výpek má silnou, masovou chuť, kterou stačí doladit v několika krocích a vykouzlíte z něj lahodnou omáčku k masu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak omáčku připravit
Když vám po restování masa nebo pečení zůstanou zbytky výpečků z masa, máte napůl vyhráno.
- Pokud chcete vytvořit omáčku na pánvi, stačí když do horké pánve nalijete tekutinu a zlehka povaříte. Obvykle použijete vývar, ale dá se použít i např. víno. Výpečky se za nedlouho od pánve odlepí a rozpustí. Potom již stačí tekutinu zredukovat na požadovanou konzistenci.
- Na závěr do omáčky vmíchejte kostičku studeného másla. To zajistí jemnou texturu.
- Pokud chcete vytvořit hustou omáčku k pečenému masu, je dobré nejprve výpek z pekáčku přecedit do menšího hrnce a přivést k varu. Tím zredukujete nadbytek vody a zůstane vám pouze tuk.
- Na závěr přidejte světlou jíšku a k té přilijte vývar. Opět povařte a zredukujte do požadované konzistence.
TIP: Po přidání jíšky si dejte pozor, abyste ji pořádně rozmíchali a nevytvořily se vám v omáčce hrudky. Pokud se vám hrudky i přesto vytvoří, jednoduchá rada, jak omáčku zachránit, je rozmixovat ji tyčovým mixérem. Hrudky budou hned pryč a omáčka zůstane krásně jemná.
Připravujete doma omáčku z výpeku? Podělte se s námi a našimi čtenáři o vaše zkušenosti do komentáře pod článkem.
Komentáře