Jak připravit zázvorky: Poradíme postup i dobu, po kterou musí do Vánoc odpočívat
Zázvorky jsou tradičním vánočním cukrovím, které pekly už naše babičky. Potřebují opravdu dlouhou dobu k odležení, mají specifickou chuť po zázvoru, a proto jejich obliba není taková, jako u jiného cukroví.
Zázvorky mají rádi milovníci suššího cukroví bez krému, namísto něj s typickou ostrou chutí zázvoru. Zásadní je nepřehnat to s moukou a cukroví připravit s dostatečným předstihem, abyste si na nich mohli o Vánocích pochutnat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na zázvorky jako od babičky
Vyberte si recept, který se vám líbí a postupujte podle následujících bodů:
- Vejce utřete s cukrem do opravdu velmi husté pěny.
- Do pěny vmíchejte zbylé ingredience s kypřidlem – použít lze amonium, jedlá soda, vinný kámen nebo kypřicí prášek. V některých receptech kypřidlo zcela chybí.
- Poté nechte těsto chvíli zakryté odpočinout při pokojové teplotě. Také ho můžete vypracovat o den dříve a nechat uležet v lednici přes noc.
- Zázvorkové těsto je lepivé, je tedy nutno těsto podsypat na vyválení, ale také při vykrajování. Těsto vyválejte na výši 3 mm. Pro lepší práci s vykrajovátky si je vždy obalte v mouce, nebude vám na nich zbytečně ulpívat těsto.
- Pozor však na množství mouky. Přestože je těsto lepivé, pracujte s ním tak, abyste k němu přidali pouze nezbytné množství mouky navíc.
- Zpracovávejte těsto po menších várkách. Čím více mouky bude do těsta zapracováno, tím delší čas budou zázvorky potřebovat k odležení.
- Vykrojené zázvorky nechte několik hodin (nejlépe však přes noc) odpočinout na plechu vyloženém pečicím papírem na chladném místě.
- Zcela upečené zázvorky poznáte podle narůžovělých okrajů. V ten moment je vytáhněte z trouby, ať se vám nespálí.
- Zavřete je do dózy a uložte na minimálně tři týdny na chladné místo. Do Vánoc krásně změknou. Přidat k nim lze i rozkrojené jablko pro rychlejší změknutí.
Týden před Štědrým dnem můžete zázvorky ozdobit citronovou polevou. Máte rádi zázvorky? Připravte si je s námi podle videoreceptu:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na měkké zázvorky: Zázvorky potřebují na změknutí čas, a když jim trochu pomůžeme, budou brzy měkké jako obláčky
Trápení s těstem na cukroví: Jak předejít nadměrnému a zbytečnému zapracování mouky?
Jak správně nastrouhat zázvor, aby si zachoval co nejvíce léčivých účinků
Komentáře