Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aspik je rosol, kterým se zalévají různé suroviny vyskládané v nádobě. Nejčastěji v něm najdeme zeleninu, ale i tepelně upravené maso, ryby či vejce. Aspik se nechá ztuhnout, vyklopí z nádoby a vychlazený se pak servíruje.

Zelenina v aspiku je pokrm studené kuchyně, který nejčastěji připravujeme na narozeninové oslavy nebo si ho dopřáváme na různých rautech. Zelenina v aspiku vytváří barevné mozaiky, které nejen chutnají, ale jsou také líbivé již od pohledu.

Jak udělat zeleninu v aspiku

Zeleninu můžeme zalévat aspikem vytvořeným z koupené čiré želatiny bez příchutě nebo sulcem, který vzniká dlouhým vařením vepřových kůží a kostí. V našem postupu pracujeme se želatinou.

  • Připravíme si zeleninu. Jakou použijeme, je jen na nás. V aspicích nejčastěji najdeme mrkev, nakládané okurky, papriku, ale sáhnout můžeme klidně i po brokolici nebo růžičkové kapustě.
  • Při přípravě aspiku také nezapomínejme na zeleninu v nálevu, jako je hrášek, kukuřice nebo zelené fazolky. Zeleninu volíme tak, abychom měli v aspiku různé tvary a barvy.
  • Zeleninu nemusíme pouze krájet na kostičky nebo kolečka, ale i na různě široké proužky a nudličky. Případně si můžeme pomoci různými vykrajovátky a dekorativními škrabkami.
  • Nakrájenou zeleninu, která je v syrovém stavu tvrdší, jako je například mrkev nebo brokolice, je nutné před zalitím aspikem blanšírovat. Zeleninu tedy krátce povaříme do poloměkka a ihned přemístíme do nádoby s ledovou vodou.
  • Přichystáme si nálev, a to tak, že svaříme vodu, ocet, sůl, cukr a koření. Můžeme také smíchat vodu s lákem z okurek, případně s nálevem z konzervy hrášku či kukuřice.
  • Do ochuceného nálevu přidáme želatinu. Zde postupujeme podle návodu na sáčku. Želatina se však v tekutině nesmí vařit, ztratila by svoji želírovací schopnost.
  • Připravíme si vhodnou nádobu. Na aspik se hodí zejména forma na srnčí hřbet, použít ale můžeme také například silikonové formičky na muffiny. Na dno nádoby nalijeme tenkou vrstvu aspiku a necháme zatuhnout.
  • Nakrájenou zeleninu skládáme do formy a tvoříme barevnou mozaiku. Postupně zaléváme aspikem, v případě potřeby necháváme jednotlivé vrstvy tuhnout.
  • Aspik necháme přes noc v lednici. Druhý den vyklopíme z formy, nakrájíme a zkonzumujeme co nejdříve.
Trošku pracnější způsob, jak připravit zeleninu v rosolu, je sulc neboli huspenina. Zelenina a maso se nezalívá nálevem s kupovanou želatinou, ale vývarem z vepřových nožiček a kolen, který v chladu krásně ztuhne.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky