Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zeleninu můžete připravit na mnoho způsobů, k těm nejoblíbenějším však patří pečení, díky kterému získá nepřekonatelnou chuť a zachutná i zarytým odpůrcům. Vyzkoušejte zkombinovat různé druhy zeleniny a doplňte je oblíbenými bylinkami a kořením.

Pečenou zeleninu si zamilují všichni příznivci rychlých a jednoduchých pokrmů. Nejvíce práce nám totiž zabere očištění zeleniny, pak už jen všechny kousky dáme na plech a ten vložíme do trouby. Během půl hodinky nás vůně přiláká zpět a dobrota je hotová. A co víc, pokaždé bude jinak dobrá, protože druhů zeleniny, které můžeme péct, je mnoho. 

Jakou zeleninu péct v troubě

Nejčastěji se řídíme sezónností potravin, které jsou zrovna v daném období dostupné. Tvrdší druhy zimní zeleniny pečeme déle než křehkou jarní, jinak je příprava stejná. Méně vhodné k pečení jsou rajčata a houby, které pustí spoustu vody a následně se spíše dusí než pečou

Jak udělat zeleninu v troubě

Zeleninu před pečením očistíme a nakrájíme na přibližně stejně velké kousky nebo hranolky. Listovou zeleninu jako je nať cibulky, špenát nebo pórek přidáváme až v závěru pečení, protože se brzy spálí. 

  1. Troubu rozehřejte na 220 °C horní a spodní ohřev. Zelenina by se ideálně měla péct rychle a zprudka
  2. Vyložte plech pečicím papírem a rozvrstvěte na něj nakrájenou zeleninu tak, aby se jednotlivé kousky nepřekrývaly. Hezky se tak propečou. 
  3. Zeleninu pokapejte 1–2 lžícemi olivového oleje. Posolte a přidejte podle chuti koření jako je pepř, kmín, česnek nebo provensálské bylinky. Čerstvé bylinky doporučujeme přidávat asi 5 minut před závěrem pečení, aby se nespálily. 
  4. Vše dobře promíchejte, aby se zelenina obalila olejem a kořením. 
  5. Podle velikosti a tvrdosti zeleniny pečte přibližně 20–30 minut. V průběhu pečení zeleninu hlídejte a podle potřeby promíchejte. 

Zelenina pečením získá výraznější chuť a aroma, proto ji s oblibou využíváme i do krémových polévek, obložených sendvičů, do dipů i těstovinových pokrmů. Vyzkoušejte podle našeho videonávodu lahodnou pečenou zeleninu v barvách podzimu

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky