Jak udělat zeleninu v troubě? Pečená chutná skvěle jen tak nebo jako příloha
Zeleninu můžete připravit na mnoho způsobů, k těm nejoblíbenějším však patří pečení, díky kterému získá nepřekonatelnou chuť a zachutná i zarytým odpůrcům. Vyzkoušejte zkombinovat různé druhy zeleniny a doplňte je oblíbenými bylinkami a kořením.
Pečenou zeleninu si zamilují všichni příznivci rychlých a jednoduchých pokrmů. Nejvíce práce nám totiž zabere očištění zeleniny, pak už jen všechny kousky dáme na plech a ten vložíme do trouby. Během půl hodinky nás vůně přiláká zpět a dobrota je hotová. A co víc, pokaždé bude jinak dobrá, protože druhů zeleniny, které můžeme péct, je mnoho.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jakou zeleninu péct v troubě
Nejčastěji se řídíme sezónností potravin, které jsou zrovna v daném období dostupné. Tvrdší druhy zimní zeleniny pečeme déle než křehkou jarní, jinak je příprava stejná. Méně vhodné k pečení jsou rajčata a houby, které pustí spoustu vody a následně se spíše dusí než pečou.
- Na jaře jsou výborné pečené kedlubny, chřest a ředkvičky.
- V létě je to lahodný salát z pečených paprik, lilku, cuket a patizonu.
- Na podzim je to většinou chutná růžičková kapusta, červená řepa, zbytek cuket a zelí.
- V zimním období pečeme uskladněnou zeleninu jako jsou brambory, mrkev, pórek, celer, dýni, pastinák a tuřín.
Jak udělat zeleninu v troubě
Zeleninu před pečením očistíme a nakrájíme na přibližně stejně velké kousky nebo hranolky. Listovou zeleninu jako je nať cibulky, špenát nebo pórek přidáváme až v závěru pečení, protože se brzy spálí.
- Troubu rozehřejte na 220 °C horní a spodní ohřev. Zelenina by se ideálně měla péct rychle a zprudka.
- Vyložte plech pečicím papírem a rozvrstvěte na něj nakrájenou zeleninu tak, aby se jednotlivé kousky nepřekrývaly. Hezky se tak propečou.
- Zeleninu pokapejte 1–2 lžícemi olivového oleje. Posolte a přidejte podle chuti koření jako je pepř, kmín, česnek nebo provensálské bylinky. Čerstvé bylinky doporučujeme přidávat asi 5 minut před závěrem pečení, aby se nespálily.
- Vše dobře promíchejte, aby se zelenina obalila olejem a kořením.
- Podle velikosti a tvrdosti zeleniny pečte přibližně 20–30 minut. V průběhu pečení zeleninu hlídejte a podle potřeby promíchejte.
Zelenina pečením získá výraznější chuť a aroma, proto ji s oblibou využíváme i do krémových polévek, obložených sendvičů, do dipů i těstovinových pokrmů. Vyzkoušejte podle našeho videonávodu lahodnou pečenou zeleninu v barvách podzimu.
Komentáře