Jak udělat zelofleky? Tento pokrm vás ohromí svou chutí a rychlou přípravou
Zelofleky nás jedním soustem vrátí do dětství, protože jsou přesně takové, jaké dělávaly naše babičky. Uvařené fleky s karamelizovaným hlávkovým zelím, uzeným masem nebo vyškvařenou slaninou jsou hotové raz dva a zvládne je i začátečník.
Rychlé, levné, syté a výborné, tak přesně to jsou zelofleky. Připravují se nejčastěji z čerstvého bílého hlávkového zelí, které můžeme zkaramelizovat s cukrem. Nesmí chybět ani smažená cibulka a pro náročnější strávníky kousky opečeného uzeného nebo slaniny. Celé kouzlo tohoto pokrmu tkví v tom, že fleky nezapékáme, ale pouze všechno bleskově promícháme na pánvi.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat fleky se zelím
Zelofleky jsou do 30 minut na stole, ale pokud byste si rádi vaření ještě více urychlili, uvařte si flíčky předem. Na 4 porce zelofleků budete potřebovat: 1 balení fleků, 1 malou hlávku zelí, 1 cibuli, 200 g uzeniny, sádlo a podle chuti sůl, pepř a kmín.
- Hlávku zelí oberte od špatných listů, vykrojte tvrdý košťál a nakrájejte na nudličky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Uzeninu nakrájejte na kostičky.
- Na pánvi rozpalte lžíci sádla, přisypejte nakrájenou cibuli a uzeninu a společně restujte do zezlátnutí.
- Přidejte zelí, osolte, opepřete, okmínujte a za stálého míchání opékejte, dokud zelí mírně nezhnědne.
- Mezitím v osolené vodě uvařte fleky.
- Uvařené těstoviny slijte a přimíchejte k zelí a uzenině.
Pokud jste milovníci hub i zelí, vyzkoušejte připravit flíčky se zelím a hříbky. Je to lahodná kombinace. Pokud zelofleky patří k vašim oblíbeným jídlům, budeme rádi, když se s námi o vaše tipy k receptu podělíte do komentářů pod článkem.
Komentáře