Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelofleky nás jedním soustem vrátí do dětství, protože jsou přesně takové, jaké dělávaly naše babičky. Uvařené fleky s karamelizovaným hlávkovým zelím, uzeným masem nebo vyškvařenou slaninou jsou hotové raz dva a zvládne je i začátečník.

Rychlé, levné, syté a výborné, tak přesně to jsou zelofleky. Připravují se nejčastěji z čerstvého bílého hlávkového zelí, které můžeme zkaramelizovat s cukrem. Nesmí chybět ani smažená cibulka a pro náročnější strávníky kousky opečeného uzeného nebo slaniny. Celé kouzlo tohoto pokrmu tkví v tom, že fleky nezapékáme, ale pouze všechno bleskově promícháme na pánvi. 

Jak udělat fleky se zelím

Zelofleky jsou do 30 minut na stole, ale pokud byste si rádi vaření ještě více urychlili, uvařte si flíčky předem. Na 4 porce zelofleků budete potřebovat: 1 balení fleků, 1 malou hlávku zelí, 1 cibuli, 200 g uzeniny, sádlo a podle chuti sůl, pepř a kmín.  

  1. Hlávku zelí oberte od špatných listů, vykrojte tvrdý košťál a nakrájejte na nudličky
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Uzeninu nakrájejte na kostičky. 
  3. Na pánvi rozpalte lžíci sádla, přisypejte nakrájenou cibuli a uzeninu a společně restujte do zezlátnutí
  4. Přidejte zelí, osolte, opepřete, okmínujte a za stálého míchání opékejte, dokud zelí mírně nezhnědne. 
  5. Mezitím v osolené vodě uvařte fleky
  6. Uvařené těstoviny slijte a přimíchejte k zelí a uzenině. 

Pokud jste milovníci hub i zelí, vyzkoušejte připravit flíčky se zelím a hříbky. Je to lahodná kombinace.  Pokud zelofleky patří k vašim oblíbeným jídlům, budeme rádi, když se s námi o vaše tipy k receptu podělíte do komentářů pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky