Prodloužit trvanlivost a svěžest jarní cibulce se vyplatí. Nabízíme několik možností
Jarní cibulku můžeme koupit celoročně, ale v sezoně ji přece jen používáme častěji do pomazánek, salátů i při vaření. Svazek cibulky bychom měli umět správně uskladnit, aby vydržela co nejdéle svěží.
Křupavá jarní cibulka s bílou spodní a svěže zelenou horní částí má spíše vlastnosti salátové zeleniny než suché cibule a podle toho s ní také zacházíme. Možností k prodloužení trvanlivosti máme několik, stačí si vybrat tu, která nám bude nejlépe vyhovovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uchovat jarní cibulku
Prodloužení trvanlivosti začíná už nákupem. Kupujeme pouze krásně svěží čerstvé svazečky. Doma ze svazku odstraníme gumičku, aby cibulky netísnila.
- Aby cibulka nevyschla, zabalíme ji do mikrotenu nebo do potravinové fólie a uskladníme ji v chladničce ve fresh zóně. Prodloužíme tím její svěžest o několik dní. Pozor na zapaření, aby nezačala zahnívat.
- Zelenou část cibulky můžeme zmrazit drobně nakrájenou jako pažitku a pak používat jako posyp na chléb, do pomazánek nebo polévek. Bílou část můžeme zabalit a uložit podle bodu výše.
- Osvědčilo se kořínky cibulky ponořit do sklenice s vodou. Pokud ji i se sklenicí postavíte bezpečně do fresh zóny v chladničce, vydrží svěží déle než týden. Ale i na kuchyňské lince vydrží dlouho, alespoň ji budeme mít na očích. Vodu ve sklenici je nutné průběžně měnit.
- Pokud se bojíte, že uskladnění sklenice v chladnu není bezpečné a stabilní, zkuste bílé konce s kořínky aspoň zabalit do vlhkého ubrousku a následně do mikrotenového sáčku. Ubrousek je nutné také průběžně kontrolovat a měnit, abychom předešli plesnivění.
S jarní cibulkou si poradí i začínající kuchař - milovníci asijské kuchyně její benefity znají dávno. My vám můžeme doporučit výborné šťouchané brambory s jarní cibulkou podle videoreceptu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Komentáře