Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prodloužit trvanlivost a svěžest jarní cibulce se vyplatí. Nabízíme několik možností
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Jarní cibulku můžeme koupit celoročně, ale v sezoně ji přece jen používáme častěji do pomazánek, salátů i při vaření. Svazek cibulky bychom měli umět správně uskladnit, aby vydržela co nejdéle svěží.

Křupavá jarní cibulka s bílou spodní a svěže zelenou horní částí má spíše vlastnosti salátové zeleniny než suché cibule a podle toho s ní také zacházíme. Možností k prodloužení trvanlivosti máme několik, stačí si vybrat tu, která nám bude nejlépe vyhovovat.

Jak uchovat jarní cibulku

Prodloužení trvanlivosti začíná už nákupem. Kupujeme pouze krásně svěží čerstvé svazečky. Doma ze svazku odstraníme gumičku, aby cibulky netísnila.

  • Aby cibulka nevyschla, zabalíme ji do mikrotenu nebo do potravinové fólie a uskladníme ji v chladničce ve fresh zóně. Prodloužíme tím její svěžest o několik dní. Pozor na zapaření, aby nezačala zahnívat.
  • Zelenou část cibulky můžeme zmrazit drobně nakrájenou jako pažitku a pak používat jako posyp na chléb, do pomazánek nebo polévek. Bílou část můžeme zabalit a uložit podle bodu výše.
  • Osvědčilo se kořínky cibulky ponořit do sklenice s vodou. Pokud ji i se sklenicí postavíte bezpečně do fresh zóny v chladničce, vydrží svěží déle než týden. Ale i na kuchyňské lince vydrží dlouho, alespoň ji budeme mít na očích. Vodu ve sklenici je nutné průběžně měnit.
  • Pokud se bojíte, že uskladnění sklenice v chladnu není bezpečné a stabilní, zkuste bílé konce s kořínky aspoň zabalit do vlhkého ubrousku a následně do mikrotenového sáčku. Ubrousek je nutné také průběžně kontrolovat a měnit, abychom předešli plesnivění.

S jarní cibulkou si poradí i začínající kuchař - milovníci asijské kuchyně její benefity znají dávno. My vám můžeme doporučit výborné šťouchané brambory s jarní cibulkou podle videoreceptu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky