Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uložit křen? Máme více možností, jak ho po vyrytí ze záhonu uskladnit. Vyzkoušejme ty nejoblíbenější
Zdroj: Top recepty

Křen při strouhání uvolňuje aromatické léčivé látky, je chutný a oblíbený. Používáme ho v malém množství na dochucování různých jídel, která stačí křenem posypat při podávání na talíři. Křen výborně dochutí pomazánky a omáčky.

Čerstvě nastrouhaný křen má říz - všichni známe, jak dovede protáhnout naše dýchací ústrojí. Výborné je, že jeho působení je ceněné a léčivé, proto do našeho jídelníčku rozhodně patří. Doporučuje se i v období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění, stejně jako cibule, česnek a zázvor.

Jak uložit křen

Křen ze záhonu vyryjeme na podzim, dříve než půda zamrzne. Známe více způsobů, jak ho pak uchovat pro pozdější použití.

  1. V chladu: Několik dnů ho můžeme uchovat v misce v chladnu, ale brzy začne vysychat.
  2. Ve vodě: Vhodnější je uchovat křen ve vyšší nádobce s vodou, kterou pravidelně (2x za den) měníme.
  3. V mikrotenovém sáčku: Jednoduchý způsob uchování je vložit kořen do mikrotenového sáčku, uzavřít a uložit do chladna, např. do lednice. Takto křen vydrží velmi dlouho svěží.
  4. Domácí krenex: Umixovaný syrový křen vydrží se správnou kombinací přísad velmi dlouho. Vyzkoušejte podle našeho receptáře.
  5. Mražení celých kořenů: Větší množství křenu snadno zmrazíme. Postupujeme takto - kořen očistíme (oškrábeme nebo oloupeme) a nakrájíme na přiměřeně velké části (na jedno použití), které vložíme do mikrotenových sáčků a zmrazíme. V zimě stačí vytáhnout potřebné množství křenu, který hned nastrouháme (ještě ve zmrzlém stavu). Jde to velmi dobře.
  6. Mražení nastrouhaného křenu: Křen lze mrazit i nastrouhaný - v tom případě ho před mražením promícháme s citronovou šťávou, aby si uchoval pěknou barvu a neztmavl.
  7. Ve sklepě v písku: Tuto metodu používaly už naše babičky. Křen, protože kořeny bývají dlouhé, postavíme do vyšší nádoby a zasypeme ho pískem, který udržujeme mírně vlhký.
  8. Sušení: Křen lze sušit - buď po částech nebo nastrouhaný. Ale musíme počítat s tím, že aroma již bude pouze slabé.
  9. Nakládání: Křen lze naložit podle různých receptů.
  10. Křen se uplatní při konzervaci produktů ze zahrady a tímto způsobem část zásob křenu také spotřebujeme (např. kysané zelí, mošt, naložená červená řepa).

Doporučujeme oblíbenou křenovou omáčku, kterou připravíme podle názorného videa.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky