Jak uložit křen? Máme více možností, jak ho po vyrytí ze záhonu uskladnit. Vyzkoušejme ty nejoblíbenější
Křen při strouhání uvolňuje aromatické léčivé látky, je chutný a oblíbený. Používáme ho v malém množství na dochucování různých jídel, která stačí křenem posypat při podávání na talíři. Křen výborně dochutí pomazánky a omáčky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uložit křen
Křen ze záhonu vyryjeme na podzim, dříve než půda zamrzne. Známe více způsobů, jak ho pak uchovat pro pozdější použití.
- V chladu: Několik dnů ho můžeme uchovat v misce v chladnu, ale brzy začne vysychat.
- Ve vodě: Vhodnější je uchovat křen ve vyšší nádobce s vodou, kterou pravidelně (2x za den) měníme.
- V mikrotenovém sáčku: Jednoduchý způsob uchování je vložit kořen do mikrotenového sáčku, uzavřít a uložit do chladna, např. do lednice. Takto křen vydrží velmi dlouho svěží.
- Domácí krenex: Umixovaný syrový křen vydrží se správnou kombinací přísad velmi dlouho. Vyzkoušejte podle našeho receptáře.
- Mražení celých kořenů: Větší množství křenu snadno zmrazíme. Postupujeme takto - kořen očistíme (oškrábeme nebo oloupeme) a nakrájíme na přiměřeně velké části (na jedno použití), které vložíme do mikrotenových sáčků a zmrazíme. V zimě stačí vytáhnout potřebné množství křenu, který hned nastrouháme (ještě ve zmrzlém stavu). Jde to velmi dobře.
- Mražení nastrouhaného křenu: Křen lze mrazit i nastrouhaný - v tom případě ho před mražením promícháme s citronovou šťávou, aby si uchoval pěknou barvu a neztmavl.
- Ve sklepě v písku: Tuto metodu používaly už naše babičky. Křen, protože kořeny bývají dlouhé, postavíme do vyšší nádoby a zasypeme ho pískem, který udržujeme mírně vlhký.
- Sušení: Křen lze sušit - buď po částech nebo nastrouhaný. Ale musíme počítat s tím, že aroma již bude pouze slabé.
- Nakládání: Křen lze naložit podle různých receptů.
- Křen se uplatní při konzervaci produktů ze zahrady a tímto způsobem část zásob křenu také spotřebujeme (např. kysané zelí, mošt, naložená červená řepa).
Doporučujeme oblíbenou křenovou omáčku, kterou připravíme podle názorného videa.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 3 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 5 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 5 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na tu nejlepší vejmrdu? Záleží, jestli nastrouháte křen najemno či nahrubo, zajímavější chuť dodají upečená jablka
Jak se zavařuje červená řepa? Je to jednoduché, snadno si připravíme zásobu na celou zimu
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Komentáře
20. 10. 2022 16:10