Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uložit zeleninu na zimu? Vyzkoušejte skladování v písku, sušení nebo zavařování
Zdroj: Freepik

Vlastnoručně na zahrádce vypěstovaná kořenová zelenina potěší každého zahradníka. Před jejím sběrem je dobré se zamyslet, jaké máme podmínky k vhodnému uskladnění, aby úroda nepřišla vniveč. Při správném uskladnění totiž vydrží s přehledem až do jara.

Nejčastěji na zahrádce pěstujeme z kořenové zeleniny mrkev, petržel, celer, červenou řepu, brambory nebo křen. Právě podzim je čas pro její sklizeň, na kterou se musíme připravit dopředu. Ideální je chladné, vlhké a tmavé místo, nejčastěji vzdušný sklep. Teplota v prostoru by neměla překročit 5 °C. Posloužit nám může i skleník nebo pařeniště, kde zeleninu založíme do záhonů, přikryjeme zeminou nebo pískem a zakryjeme silnější netkanou textilií. Pokud ani takové místo nemáme k dispozici, nabízí se jako vhodné řešení sušení zeleniny, zamražení nebo její zavaření

Jak správně kořenovou zeleninu sklízet

K dlouhodobějšímu skladování se hodí pouze zelenina, která není nijak poškozená, protože by byla náchylná k zahnívání. Z tohoto důvodu nepoužíváme při sklizni klasický rýč, ale rycí vidle, které jsou šetrnější. Naříznutou nebo ulomenou zeleninu co nejdříve spotřebujeme. Nať doporučujeme spíše než ukroutit, uříznout ostrým nožem 1 cm nad kořenem nebo bulvou. Sklizenou zeleninu očistíme od zeminy a necháme lehce oschnout (ale pozor, ne vysušit) na slunci. 

Skladování zeleniny v písku

Tuto metodu skladování kořenové zeleniny znali již naši předci a babičky. Je to jednoduché, jen pamatujme na to, že skladujeme jednotlivé druhy zeleniny zvlášť v samostatných nádobách. Potřebujeme pouze vyšší nádobu, bedýnku nebo kbelík, jejíž dno naplníme vlhkým (ne mokrým) pískem

  • Zeleninu vkládáme jednu vedle druhé (aby se nedotýkala) nastojato do písku
  • Zasypeme pískem tak, aby horní část kořene zůstala nezasypaná, jinak by zelenina zahnívala. 
  • Takto připravenou nádobu uložíme do sklepa

Jak kořenovou zeleninu sušit

Sušená zelenina vydrží opravdu dlouho a to bez ztráty přirozené chuti, vůně, vitamínů a minerálních látek. Poslouží nám dále jako přísada do polévek, omáček, slaných koláčů a pod maso. Máme hned 3 možnosti, jak zeleninu sušit: v sušičce, troubě nebo na vzduchu. Správně usušenou zeleninu poznáme tak, že po zabalení do ubrousku a zmáčknutí, nezůstane mokrá skvrna

  1. V elektrické sušičce: Zeleninu nakrájíme na kolečka nebo na kostičky a krátce povaříme ve vroucí vodě se špetkou soli. Ihned zchladíme. Necháme oschnout a podle typu zeleniny sušíme na 45-55 °C asi 6–10 hodin
  2. Sušení v troubě: Zeleninu nakrájíme na tenké plátky nebo kostičky a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se kousky nepřekrývaly. Sušíme v horkovzdušné troubě podle typu zeleniny na 50 °C minimálně 5 hodin. V elektrické troubě necháme mírně pootevřená dvířka například pomocí vařečky.
  3. Sušení na vzduchu: Vybereme suché vzdušné místo, kde nesvítí přímé slunce. Zeleninu nakrájíme na tenké plátky nebo kostičky a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem nebo na síta pro sušení hub. Teď již musíme pouze vyčkat, někdy i několik dní. 

Zamražení zeleniny

Mražení zeleniny je rychlé a jednoduché. Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a nechápe okapat od přebytečné vody (také můžeme osušit papírovými utěrkami). Pro dlouhodobější skladování doporučujeme zeleninu před mrazením blanšírovat - krátce povařit v osolené vodě a rychle zchladit ponořením do studené vody s kostkami ledu. Takto připravenou zeleninu necháme okapat a buď ihned uložíme do mikrotenových sáčků nebo plastových krabiček a zamrazíme nebo použijeme při vaření. 

Zavařování kořenové zeleniny

Zavařování zeleniny je oblíbenou metodou, jak zpracovat úrodu a využít ji během dlouhých zimních měsíců. Zavařenou zeleninu upotřebíme do omáček, salátů nebo polévek. Některé druhy můžeme kombinovat a zavařovat společně, oblíbená je například mrkev, petržel a celer. Zeleninu lze zavařovat v celku, nakrájet nebo nastrouhat. 

  1. Zeleninu očistíme a předvaříme ve vroucí osolené vodě. Podle chuti přidáme například divoké koření.
  2. Rozdělíme do sklenic, zalijeme horkým nálevem (podle chuti voda se solí, cukrem, kořením) a zavíčkujeme. Pokud jsme vynechali ocet, používáme opakovanou sterilaci. 
  3. Zavařujeme podle typu zeleniny od 30 do 120 minut na 90-95 °C. 
A jak zavařit červenou řepu můžete zhlédnout v našem video-návodu níže. Je velmi chutnou a žádanou přílohou k masu nebo jinému oblíbenému pokrmu. 

Komentáře

Další tipy a triky