Jak uložit zeleninu na zimu? Vyzkoušejte skladování v písku, sušení nebo zavařování
Vlastnoručně na zahrádce vypěstovaná kořenová zelenina potěší každého zahradníka. Před jejím sběrem je dobré se zamyslet, jaké máme podmínky k vhodnému uskladnění, aby úroda nepřišla vniveč. Při správném uskladnění totiž vydrží s přehledem až do jara.
Nejčastěji na zahrádce pěstujeme z kořenové zeleniny mrkev, petržel, celer, červenou řepu, brambory nebo křen. Právě podzim je čas pro její sklizeň, na kterou se musíme připravit dopředu. Ideální je chladné, vlhké a tmavé místo, nejčastěji vzdušný sklep. Teplota v prostoru by neměla překročit 5 °C. Posloužit nám může i skleník nebo pařeniště, kde zeleninu založíme do záhonů, přikryjeme zeminou nebo pískem a zakryjeme silnější netkanou textilií. Pokud ani takové místo nemáme k dispozici, nabízí se jako vhodné řešení sušení zeleniny, zamražení nebo její zavaření.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně kořenovou zeleninu sklízet
K dlouhodobějšímu skladování se hodí pouze zelenina, která není nijak poškozená, protože by byla náchylná k zahnívání. Z tohoto důvodu nepoužíváme při sklizni klasický rýč, ale rycí vidle, které jsou šetrnější. Naříznutou nebo ulomenou zeleninu co nejdříve spotřebujeme. Nať doporučujeme spíše než ukroutit, uříznout ostrým nožem 1 cm nad kořenem nebo bulvou. Sklizenou zeleninu očistíme od zeminy a necháme lehce oschnout (ale pozor, ne vysušit) na slunci.
Mohlo by vás zajímat
Skladování zeleniny v písku
Tuto metodu skladování kořenové zeleniny znali již naši předci a babičky. Je to jednoduché, jen pamatujme na to, že skladujeme jednotlivé druhy zeleniny zvlášť v samostatných nádobách. Potřebujeme pouze vyšší nádobu, bedýnku nebo kbelík, jejíž dno naplníme vlhkým (ne mokrým) pískem.
- Zeleninu vkládáme jednu vedle druhé (aby se nedotýkala) nastojato do písku.
- Zasypeme pískem tak, aby horní část kořene zůstala nezasypaná, jinak by zelenina zahnívala.
- Takto připravenou nádobu uložíme do sklepa.
Jak kořenovou zeleninu sušit
Sušená zelenina vydrží opravdu dlouho a to bez ztráty přirozené chuti, vůně, vitamínů a minerálních látek. Poslouží nám dále jako přísada do polévek, omáček, slaných koláčů a pod maso. Máme hned 3 možnosti, jak zeleninu sušit: v sušičce, troubě nebo na vzduchu. Správně usušenou zeleninu poznáme tak, že po zabalení do ubrousku a zmáčknutí, nezůstane mokrá skvrna.
- V elektrické sušičce: Zeleninu nakrájíme na kolečka nebo na kostičky a krátce povaříme ve vroucí vodě se špetkou soli. Ihned zchladíme. Necháme oschnout a podle typu zeleniny sušíme na 45-55 °C asi 6–10 hodin.
- Sušení v troubě: Zeleninu nakrájíme na tenké plátky nebo kostičky a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se kousky nepřekrývaly. Sušíme v horkovzdušné troubě podle typu zeleniny na 50 °C minimálně 5 hodin. V elektrické troubě necháme mírně pootevřená dvířka například pomocí vařečky.
- Sušení na vzduchu: Vybereme suché vzdušné místo, kde nesvítí přímé slunce. Zeleninu nakrájíme na tenké plátky nebo kostičky a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem nebo na síta pro sušení hub. Teď již musíme pouze vyčkat, někdy i několik dní.
Zamražení zeleniny
Mražení zeleniny je rychlé a jednoduché. Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a nechápe okapat od přebytečné vody (také můžeme osušit papírovými utěrkami). Pro dlouhodobější skladování doporučujeme zeleninu před mrazením blanšírovat - krátce povařit v osolené vodě a rychle zchladit ponořením do studené vody s kostkami ledu. Takto připravenou zeleninu necháme okapat a buď ihned uložíme do mikrotenových sáčků nebo plastových krabiček a zamrazíme nebo použijeme při vaření.
Zavařování kořenové zeleniny
Zavařování zeleniny je oblíbenou metodou, jak zpracovat úrodu a využít ji během dlouhých zimních měsíců. Zavařenou zeleninu upotřebíme do omáček, salátů nebo polévek. Některé druhy můžeme kombinovat a zavařovat společně, oblíbená je například mrkev, petržel a celer. Zeleninu lze zavařovat v celku, nakrájet nebo nastrouhat.
- Zeleninu očistíme a předvaříme ve vroucí osolené vodě. Podle chuti přidáme například divoké koření.
- Rozdělíme do sklenic, zalijeme horkým nálevem (podle chuti voda se solí, cukrem, kořením) a zavíčkujeme. Pokud jsme vynechali ocet, používáme opakovanou sterilaci.
- Zavařujeme podle typu zeleniny od 30 do 120 minut na 90-95 °C.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Pět nejlepších jídel z kořenové zeleniny: Mrkev chutná se smetanovou omáčkou, celer smažený a červená řepa pečená
Jak blanšírovat zeleninu před zmrazením? Zachová si pěknou barvu, křupavost a výbornou chuť
Komentáře