Jak snadno vyprat hlávkový salát? Oblíbená listová zelenina nejlépe chutná, když je čerstvá a svěží
Různé odrůdy listového salátu se snadno pěstují, rychle rostou a brzy je můžeme sklízet. Před konzumací je dobře opláchneme studenou vodou, aby se z nich odstranila každá nečistota a vyplavil se hmyz.
Ke sklizni vybíráme vždy tu hlávku salátu, která je největší a delší pobyt na záhonu by jí už neprospěl. Kořen a poškozené, oschlé nebo dokonce od vlhka zahnívající spodní listy hodíme rovnou na kompost, zbývající pěknou část doneseme domů, opereme a připravíme k jídlu.
- Mytí kupovaného salátu je snadné a rychlé, ale pokud máte salát z vlastní zahrady, dejte si záležet. Musíte odstranit všechny nečistoty, hlínu a hmyz.
- Salát je velkým lákadlem pro slimáky a malé šnečky, proto je pečlivě odstraníme. Listy, na kterých se slimáci pohybovali, nekonzumujeme kvůli slizu, který po sobě zanechávají.
- Velmi dobře se salát umývá pod tekoucí chladnou vodou ze sprchové hlavice.
- Ideální je přitom rozdělit celou hlávku na jednotlivé listy.
- Salát také můžeme umývat v míse se studenou vodou. Vodu je nutné opakovaně vyměnit.
- Umytý salát dáváme do děrované mísy, kterou postavíme např. na hluboký talíř nebo misku. Přebytečná voda tímto způsobem snadno odteče do spodního talíře a po chvíli ji vylijeme do dřezu.
- K osušení salátu také můžete použít látkovou nebo papírovou utěrku. Odstředivka na salát se hodí především na pevné listy, které nejsou náchylné k poškození.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak podávat hlávkový salát
Zálivku dodejte až těsně před podáváním salátu, aby listy nezavadly a uchovaly si svěžest. Hlávkový salát můžete ozdobit ředkvičkami nebo vařeným nakrájeným vajíčkem. Do zálivky lze přidat trochu mletého pepře. V následujícím videu se můžete podívat, jak připravit jednoduchou zálivku na salát:
Komentáře