Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bábovka je sladké pečivo z piškotového, třeného nebo kynutého těsta, do kterého lze pro zvýraznění chuti přidat nespočet ingrediencí. Výsledkem je moučník, který je klasikou české kuchyně a můžeme ho směle podávat i vzácným hostům.

Pamatujete, co se podávalo u babičky ke kávě? Byla to třená nebo piškotová bábovka, plněné buchty a štrúdl. Tyto moučníky máme spojené s dětstvím, proto mají své stálé místo na našich stolech. Jak upéct bábovku jako od babičky?

Základní těsto na bábovku

Těsta na bábovku jsou různá, záleží na chuti:

  • Piškotové těsto se připravuje z ušlehaných žloutků s cukrem, do kterých se pak přimíchá mouka a nakonec bílkový sníh. Do těsta lze přidat kakao.
  • Třené těsto se připravuje ušleháním tuku s cukrem do máslového krému a postupným přidáním žloutků a prosáté mouky.
  • Tvarohové těsto se připravuje šleháním celých vajec s cukrem. Do pěny přidáme tvaroh, mouku a dochucovadla, která moučník vylepší.
  • Kynuté těsto se může připravit lité nebo ve formě závinu, který vložíme do formy. Závin plníme makovou, tvarohovou nebo ořechovou nádivkou.

Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte strouhankou nebo hrubou moukou. Bábovku pečte na 170 °C - při vyšší teplotě bábovka rychle vyskočí, ale pak rychle spadne. Při nižší teplotě nemá těsto dost síly se zvednout a zůstane nízké.

Jak dochutit těsto na bábovku

Použijte to, co máte rádi, ať je to ovoce, zelenina nebo koření:

Mramorovaná bábovka se připraví odebráním části těsta. Smícháme ho s kakaem, nalijeme na těsto ve formě a protáhneme špejlí. Při větším množství dochucovacích ingrediencí je nutné ubrat trochu mouky, aby bábovka nebyla příliš suchá. Při pečení zkoušíme špejlí, jestli se těsto propeklo - špejle musí zůstat suchá.

Jak ozdobit hotovou bábovku

Někdy stačí poprášit bábovku moučkovým cukrem, jindy použít polevu - nejčastěji poléváme moučník čokoládovou nebo cukrovou polevou. Polevy lze posypat strouhanou čokoládou, kokosem, ořechy, ozdobit ušlehanou šlehačkou, máslovým krémem a poklást pokrájeným ovocem.
Receptů na bábovky je mnoho. V našem videu vám ukážeme, jak se připravuje olejová hrníčková bábovka:

Sladké drobečky

Z těsta na bábovku můžeme upéct buchtu na plechu, v dortové formě, ve formě na muffiny nebo v ráfku. Pokud takové těsto posypeme ovocem a máslovou drobenkou, získáme vysoký sytý koláč, po kterém se při svačině jen zapráší.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky