Jak upéct bábovku: Poradíme začátečníkům, jak připravit dokonalý moučník
Bábovka je sladké pečivo z piškotového, třeného nebo kynutého těsta, do kterého lze pro zvýraznění chuti přidat nespočet ingrediencí. Výsledkem je moučník, který je klasikou české kuchyně a můžeme ho směle podávat i vzácným hostům.
Pamatujete, co se podávalo u babičky ke kávě? Byla to třená nebo piškotová bábovka, plněné buchty a štrúdl. Tyto moučníky máme spojené s dětstvím, proto mají své stálé místo na našich stolech. Jak upéct bábovku jako od babičky?
Mohlo by vás zajímat
Základní těsto na bábovku
Těsta na bábovku jsou různá, záleží na chuti:
- Piškotové těsto se připravuje z ušlehaných žloutků s cukrem, do kterých se pak přimíchá mouka a nakonec bílkový sníh. Do těsta lze přidat kakao.
- Třené těsto se připravuje ušleháním tuku s cukrem do máslového krému a postupným přidáním žloutků a prosáté mouky.
- Tvarohové těsto se připravuje šleháním celých vajec s cukrem. Do pěny přidáme tvaroh, mouku a dochucovadla, která moučník vylepší.
- Kynuté těsto se může připravit lité nebo ve formě závinu, který vložíme do formy. Závin plníme makovou, tvarohovou nebo ořechovou nádivkou.
Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte strouhankou nebo hrubou moukou. Bábovku pečte na 170 °C - při vyšší teplotě bábovka rychle vyskočí, ale pak rychle spadne. Při nižší teplotě nemá těsto dost síly se zvednout a zůstane nízké.
Jak dochutit těsto na bábovku
Použijte to, co máte rádi, ať je to ovoce, zelenina nebo koření:
- kakao, strouhaná čokoláda, karob
- šlehačka, jogurt, kysaná smetana
- kokos, ořechy, mák
- rozinky, kandované nebo sušené ovoce
- rum, vaječný koňak, griottka
- koření - skořice, vanilka, tonka fazole
- zelenina - strouhaná mrkev, cuketa, dýně
- libovolné ovoce - jablka, citróny
Mramorovaná bábovka se připraví odebráním části těsta. Smícháme ho s kakaem, nalijeme na těsto ve formě a protáhneme špejlí. Při větším množství dochucovacích ingrediencí je nutné ubrat trochu mouky, aby bábovka nebyla příliš suchá. Při pečení zkoušíme špejlí, jestli se těsto propeklo - špejle musí zůstat suchá.
Jak ozdobit hotovou bábovku
Sladké drobečky
Komentáře