Jak upéct bábovku: Poradíme začátečníkům, jak připravit dokonalý moučník
Bábovka je sladké pečivo z piškotového, třeného nebo kynutého těsta, do kterého lze pro zvýraznění chuti přidat nespočet ingrediencí. Výsledkem je moučník, který je klasikou české kuchyně a můžeme ho směle podávat i vzácným hostům.
Pamatujete, co se podávalo u babičky ke kávě? Byla to třená nebo piškotová bábovka, plněné buchty a štrúdl. Tyto moučníky máme spojené s dětstvím, proto mají své stálé místo na našich stolech. Jak upéct bábovku jako od babičky?
Mohlo by vás zajímat
Základní těsto na bábovku
Těsta na bábovku jsou různá, záleží na chuti:
- Piškotové těsto se připravuje z ušlehaných žloutků s cukrem, do kterých se pak přimíchá mouka a nakonec bílkový sníh. Do těsta lze přidat kakao.
- Třené těsto se připravuje ušleháním tuku s cukrem do máslového krému a postupným přidáním žloutků a prosáté mouky.
- Tvarohové těsto se připravuje šleháním celých vajec s cukrem. Do pěny přidáme tvaroh, mouku a dochucovadla, která moučník vylepší.
- Kynuté těsto se může připravit lité nebo ve formě závinu, který vložíme do formy. Závin plníme makovou, tvarohovou nebo ořechovou nádivkou.
Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte strouhankou nebo hrubou moukou. Bábovku pečte na 170 °C - při vyšší teplotě bábovka rychle vyskočí, ale pak rychle spadne. Při nižší teplotě nemá těsto dost síly se zvednout a zůstane nízké.
Jak dochutit těsto na bábovku
Použijte to, co máte rádi, ať je to ovoce, zelenina nebo koření:
- kakao, strouhaná čokoláda, karob
- šlehačka, jogurt, kysaná smetana
- kokos, ořechy, mák
- rozinky, kandované nebo sušené ovoce
- rum, vaječný koňak, griottka
- koření - skořice, vanilka, tonka fazole
- zelenina - strouhaná mrkev, cuketa, dýně
- libovolné ovoce - jablka, citróny
Mramorovaná bábovka se připraví odebráním části těsta. Smícháme ho s kakaem, nalijeme na těsto ve formě a protáhneme špejlí. Při větším množství dochucovacích ingrediencí je nutné ubrat trochu mouky, aby bábovka nebyla příliš suchá. Při pečení zkoušíme špejlí, jestli se těsto propeklo - špejle musí zůstat suchá.
Jak ozdobit hotovou bábovku
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 2 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 5 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 6 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 8 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Drobenka je ozdobou každého koláče. Aby byla křupavá, je třeba dodržet poměr ingrediencí, vůni jí dodá skořice nebo vanilka
Jak poznat správně upečený moučník pomocí špejle? Videonávod vám ukáže, jak na to
Tonka fazole neboli tonka boby jsou koření se silně aromatickou vůní. Poradíme vám, k čemu se používají
Komentáře