K velikonočním svátkům se váže mnoho tradic a zvyků. Kromě barvení vajíček a pletení pomlázek je to také pečení beránků. Využijeme na ně buď oblíbené bábovkové těsto, nebo je upečeme podle osvědčených receptů z našeho receptáře.
Tradice velikonočních pečených beránků se nám zachovala v podobě beránků z různých sladkých těst. Pečeme je jako upomínku na obětování Ježíše, Božího beránka, za hříchy lidí. Můžeme vyzkoušet některý z oblíbených receptů.
Hrníčkový beránek má snadnou přípravu a je brzy upečený. Do těsta potřebujeme čokoládu Margot a hrst nasekaných ořechů. Beránek je kyprý díky prášku do pečiva. Pečeme ho pozvolna při teplotě 180 °C. Správnou propečenost vyzkoušíme pomocí špejle.
Biskupský beránek se peče z jemného šlehačkového těsta s mandlemi, čokoládou a kandovaným ovocem. Těsto bude mít dobrou konzistenci díky sněhu z bílků a kypřícímu prášku. Hotový beránek nejen skvěle chutná, ale i krásně vypadá.
Další beránek je z ořechového piškotového těsta, které je zlehčené ušlehaným sněhem z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Pečeme dozlatova v mírně předehřáté troubě. Po vyklopení beránka pocukrujeme a uvážeme mu stuhu.
Na beránka můžeme použít jakékoliv bábovkové těsto - tento se peče ze šlehačkového. Vejce vyšleháme s cukrem a přilijeme šlehačku. Teprve potom přidáme mouku s práškem do pečiva. Hotový beránek je vláčný a voňavý. Není ho nutné polévat, stačí bohatě pocukrovat.
Krémový beránek potěší ty, kdo mají v oblibě krémové moučníky. Každou polovinu beránka upečeme zvlášť a spojíme je k sobě lahodným kakaovým krémem. Celého beránka ozdobíme ještě světlým krémem a mašličkou. Očka a čumáček může mít z lentilek.
Osvědčená klasika z třeného těsta je tentokrát doplněná videoreceptem. Díky názornému postupu pro nás pečení bude hračkou. Do těsta přidáme našlehaný sníh z bílků. Hotový máslový beránek lahodně voní po vanilce a citrónu.
Kudrnatý banánový beránek je z těsta, které doplníme rozmixovanými banány a vmícháme do něj ušlehaný sníh z bílků. Celý beránek je plný kudrlinek z tuhého sněhu, který jsme vyšlehali ve vodní lázni. Očka a čumáček jsou z rozinek.
Tradiční pečení beránků
Beránka po upečení položíme na vhodný tác a dozdobíme. Nesmí mu chybět očka z hřebíčků nebo rozinek, sluší mu červená stužka na krku a kolem něj můžeme dát svěží zelené větvičky. Ozdobený a pocukrovaný beránek se krásně vyjímá na svátečním stole. Můžeme ho také upéct jakojedlý dárek- určitě bude mít úspěch a radost z něj budou mít hlavně děti.
Komentáře