Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brněnský točený dort není složitý a zvládnete ho i bez dortové formy
Zdroj: Toprecepty.cz

Chcete upéct dort a nemáte dortovou formu? Můžete upéct brněnský stáčený dort. Je zajímavý na řezu, protože promazané vrstvy nejsou vodorovné, ale svislé. S námi ho zvládnete hned napoprvé.

Brněnský dort je pečený dort s krémem, v němž je hlavním efektem pravidelné střídání korpusu s výrazně odlišným krémem ve svislých pruzích. Vznikl pravděpodobně v 50. letech minulého století. Velkou výhodou je, že k jeho realizaci nepotřebujeme dortovou formu.

Jak připravit korpus na dort

Dodržení postupu na těsto je důležité pro úspěšné zvládnutí dortu.

  • Korpus je klasické piškotové těsto - do napěněných žloutků s cukrem střídavě vmícháme mouku a opatrně sníh z bílků.  
  • Těsto může být kakaové (část mouky nahradíme přesátým kakaovým práškem)
  • Těsto rozetřeme na 1 plech vyložený papírem na pečení a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C. Důležité je korpus nepřepéct, aby šel stáčet.
  • Na další papír/y nakreslíme dva stejné kruhy o průměru dortové formy (20-26 cm). Otočíme kresbou dolů, abychom těsto dali na čistý papír.
  • Na tyto kruhy natřeme těsto do asi 1 cm silné vrstvy a také upečeme. Kruhy budou tvořit dno a vrchní vrstvu celého dortu.

Tip: Není nezbytné péct kruhové korpusy, stačí dobře upéct a stočit základní obdélníkový korpus. Nerovnosti lze zakrýt krémem.

Jaký připravit krém do dortu

Krémy do dortů jsou často jednoduché, aby je zvládl i začátečník.

  • Na rychlou spotřebu stačí ušlehaná šlehačka nebo krém s mascarpone. Jinak pro lepší soudržnost doporučujeme některý z máslových krémů, který po vychlazení ztuhne. Vhodný je vaječný krém nebo krém s moučnou kaší.  
  • Krém a korpus by měly být kontrastní, aby vyniklo střídání těsta a krému. Ke světlému korpusu připravíme barevný nebo tmavý krém a naopak.
  • Korpusy můžeme promazat také pikantní marmeládou či džemem nebo džemem a krémem, aby lépe vynikla struktura dortu.
  • Do krému lze přidat i malé kousky ovoce nebo sekané ořechy. Snažíme se, aby chutě ladily.

Jak sestavit dort

Nejdůležitější část není radno podcenit. Pečlivost se vyplatí. Pokud dort chceme potřít marmeládou i krémem, dodržíme body postupu nebo marmeládu vynecháme.

  • Celý plát i oba kruhy potřeme marmeládou.
  • Část krému necháme na závěrečné obmazání a zdobení. Zbytek krému rozdělíme a rozetřeme na marmeládu.
  • Celý plát rozdělíme podélně na 3–4 stejné pruhy. První stočíme do roládky a postavíme jako komínek do středu jednoho z kruhů nebo na dortový podnos, pokud jsme kruhy nepekli.
  • Další pruhy postupně obtáčíme kolem a lehce přimáčkneme.
  • Zařízneme spodní kruh těsta, aby byl zároveň se stočeným korpusem.
  • I druhý kruh zařízneme a krémem dolů přilepíme na vršek. Vychladíme.
  • Celý dort potřeme zbylým krémem, ti zkušenější ho mohou potáhnou falešným nebo pravým marcipánem.
  • Zdobení je v režii každého, některé jednoduché tipy najdete v našem dalším článku.

Začátečníkům možná pomůže video na dortový korpus. Ať se dílo podaří!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky