Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct ciabattu. Tento oblíbený italský chléb se připravuje ve více verzích
Zdroj: Pixabay, Josch 13

Ciabatta je italský chléb, který se připravuje z mouky, droždí, olivového oleje, vody a soli. Jeho kůrka je křupavá, střídka příjemně měkká, zaujme zajímavou strukturou a nepravidelnými velkými póry. Ciabatta znamená italsky "pantofel" nebo "bačkora", toto pojmenování získala díky svému vzhledu.

Tento oblíbený italský chléb je podlouhlý, mírně plochý a širší. Peče se v kamenné peci, ale v našich podmínkách si ho upečeme klasicky v troubě. Ciabatta se připravuje v mnoha verzích, včetně celozrnné, které se od sebe vzájemně liší chutí, kůrkou a strukturou střídky. Chléb výborně chutná se zeleninou a sýry, můžeme ho potírat olejem, mazat máslem a slanými nebo sladkými pomazánkami. Hodí se ke studeným i teplým jídlům. 

Těsto na ciabattu

Příprava těsta na ciabattu vyžaduje více času než je potřeba pro běžné kynuté pečivo. Postup přípravy těsta vysvětluje podrobně náš receptář. Základní verzi můžeme dále obměňovat přidáním některých surovin. Vhodné jsou např. olivy, česnek, bylinky, koření, chilli papričky nebo kousky rajčat.

Jaký chléb doma upéct

V našem receptáři je řada dalších receptů na domácí chléb. Každý si jistě vybere ten, který má rád.
V následujícím videu uvidíme, jak upéct domácí pita chleby - jedná se o arabský chléb z kynutého těsta.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky