Jak upéct dobrou vánočku? Máme pro vás recept, podle kterého se vždy povede. Postup navíc usnadní názorné video
Jak upéct skvělou vánočku? Půjde to snadno podle názorného videa. Když dodržíme přesný postup, výsledkem bude vánočka přesně taková, jakou bychom chtěli - nadýchaná, dozlatova upečená, plná rozinek a ozdobená jemnými plátky mandlí. To jistě stojí za trochu práce.
Vánočka je velmi oblíbené pečivo, které se v mnoha rodinách peče nejen o Vánocích, ale po celý rok. Přestože na pohled se zdá, že je velmi snadná a jednoduchá, její příprava má svá úskalí. Poradíme, jak na to, aby se nám vždy povedla.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké suroviny potřebujeme
Z uvedeného množství připravíme buď jednu velkou nebo dvě menší vánočky. Doporučujeme raději upéct vánočky dvě, nebo na jednu použít pouze poloviční množství surovin.
- 1 kg polohrubé mouky
- 3 dl mléka
- 200 g moučkového cukru
- 70 g droždí
- 2 lžíce oleje
- 200 g másla (nebo Hery či Zlaté Hané)
- rum
- 1–2 vanilkové cukry
- 6 žloutků
- malou lžičku soli
- rozšlehaný žloutek k potření vánočky
- mandle sekané na nudličky, k posypání
- rozinky (naložené do rumu)
Jak udělat těsto na dobrou vánočku
Následující video nám předvede přesný postup přípravy těsta a pečení vánočky.
- Nejprve si připravíme kvásek, který po vzejití přidáme do mísy s dalšími surovinami.
- Těsto důkladně a pečlivě propracujeme, poté povrch poprášíme hladkou moukou a necháme kynout pod utěrkou na teplém místě.
- Doba kynutí vánočky je delší, celkem asi tři hodiny.
- Během kynutí můžeme těsto převálet, při posledním převálení do těsta přidáme rozinky.
Jak upéct dobrou vánočku
Vánočku můžeme buď splétat z jednotlivých pramenů (šesti, devíti), nebo jednoduše upéct ve formě. Pletenou vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem, ale vánočku, kterou pečeme ve formě, samozřejmě nepotíráme.
Správnou propečenost vánočky zjistíme špejlí. Pokud je po vytažení z vánočky špejle suchá, je vánočka dostatečně upečená.
Hotová vánočka vydrží dlouho vláčná a chutná, nejlepší je ji po upečení zabalit do alobalu a uložit do chladu (např. do chladné komory).
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře