Jak upéct dort ve tvaru fotbalového míče? Je třeba trpělivost, čas a šikovné ruce
Dort ve tvaru fotbalového míče má kulatý nebo půlkulatý tvar. Jeho povrch se skládá z plošek, které tvoří černé pětiúhelníky a bílé šestiúhelníky. Ty k sobě musí dobře padnout, aby měl míč svou typickou podobu.
Příprava dortu pro fotbalistu ve tvaru míče není příliš vhodná pro úplné začátečníky. Pečení kulatého dortu a přesný výpočet velikosti pětiúhelníků a šestiúhelníků vyžaduje notnou dávku zručnosti. To není vše, co nás při vytváření dortu čeká.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na přípravu dortu ve tvaru míče
Musíme se rozhodnout, jestli bude míč jako samostatný dort nebo bude stát na dalším dortu (viz úvodní fotografie).
- Upečeme piškotový korpus na spodní díl dortu (pokud bude míč stát samostatně, krok vynecháme). Může mít libovolný tvar - kulatý, obdélníkový, čtvercový.
- Další korpus upečeme ve formě na míč, kterou můžeme koupit - ale postačí nám i pěkná půlkulatá kovová miska, kterou dobře vymažeme a vysypeme moukou.
- Pokud připravujeme celý míč, misku umyjeme a ještě jednou si zopakujeme pečení polokoule. Oba korpusy necháme vychladnout na mřížce.
Jak vytvarovat dort ve tvaru míče
Obě polokoule prořežeme nožem na dorty, potřeme libovolným máslovým krémem a složíme dohromady (pro jistotu je můžeme propíchnout špejlí, aby se nerozjížděly). Dort vložíme do lednice, aby ztuhnul. Pak ho nůžkami dotvarujeme - ostříháme nerovnosti a vytvoříme kouli. Nůž na nadýchaný piškot raději nepoužijeme, aby se povrch dortu nepotrhal. Míč potřeme krémem a uhladíme povrch pomocí plastové pásky. Dort opět vložíme do lednice a necháme ho důkladně chladit, aby krém ztuhnul. Mezitím si připravíme podkladový dort, který natřeme krémem, případně ho potáhneme potahovkou.
Jak vytvořit dekor fotbalového míče
Máme dvě možnosti - obě vyžadují trpělivost, čas a šikovné ruce:
- Potahovaný dort - změříme si obvod kulatého dortu, vydělíme ho 15 a získáme délku strany obou šablon. Z vyváleného plátu černé potahovací hmoty vykrájíme pomocí šablony 12 pětiúhelníků a z bílé hmoty 20 šestiúhelníků. Ty necháme pár minut v lednici tuhnout, abychom nepoškodili rovné strany. Začneme černým pětiúhelníkem na vršku dortu a pokračujeme směrem dolů, dokud celý míč nepokryjeme jednotlivými panely. Zubatým kolečkem naznačíme švy podél všech spojů.
- Krémový dort - obě šablony přikládáme na dort (na vršku je černý pětiúhelník) a postupně si nožem naznačíme tvary panelů. Černým krémem v sáčku s úzkou řezanou špičkou nastříkáme všechny spoje drobnými růžičkami a stejným způsobem vyplníme plochy pětiúhelníků. Světlým krémem pak ozdobíme zbytek. Ozdobený dort vložíme do lednice a necháme ho důkladně vychladit a ztuhnout. Pokud míč pokládáme na spodní dort, zajistíme ho dlouhou špejlí, aby se neskutálel.
Sladké drobečky
Potahovku na míči podle potřeby uhladíme cukrářskou žehličkou ještě před vložením do lednice. Ztuhlý dort v lednici totiž mírně navlhne a žehličkou bychom jeho potahovaný povrch potrhali. Hotový dort musí být neustále v chladu, aby se vlastní vahou nezbortil. Spodní dort zdobíme potahovkou ještě před umístěním míče, krémový dort dozdobíme až po jeho usazení.
Komentáře