Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort ve tvaru fotbalového míče má kulatý nebo půlkulatý tvar. Jeho povrch se skládá z plošek, které tvoří černé pětiúhelníky a bílé šestiúhelníky. Ty k sobě musí dobře padnout, aby měl míč svou typickou podobu.

Příprava dortu pro fotbalistu ve tvaru míče není příliš vhodná pro úplné začátečníky. Pečení kulatého dortu a přesný výpočet velikosti pětiúhelníků a šestiúhelníků vyžaduje notnou dávku zručnosti. To není vše, co nás při vytváření dortu čeká.

Jak na přípravu dortu ve tvaru míče

Musíme se rozhodnout, jestli bude míč jako samostatný dort nebo bude stát na dalším dortu (viz úvodní fotografie).

  • Upečeme piškotový korpus na spodní díl dortu (pokud bude míč stát samostatně, krok vynecháme). Může mít libovolný tvar - kulatý, obdélníkový, čtvercový.
  • Další korpus upečeme ve formě na míč, kterou můžeme koupit - ale postačí nám i pěkná půlkulatá kovová miska, kterou dobře vymažeme a vysypeme moukou.
  • Pokud připravujeme celý míč, misku umyjeme a ještě jednou si zopakujeme pečení polokoule. Oba korpusy necháme vychladnout na mřížce.

Jak vytvarovat dort ve tvaru míče

Obě polokoule prořežeme nožem na dorty, potřeme libovolným máslovým krémem a složíme dohromady (pro jistotu je můžeme propíchnout špejlí, aby se nerozjížděly). Dort vložíme do lednice, aby ztuhnul. Pak ho nůžkami dotvarujeme - ostříháme nerovnosti a vytvoříme kouli. Nůž na nadýchaný piškot raději nepoužijeme, aby se povrch dortu nepotrhal. Míč potřeme krémem a uhladíme povrch pomocí plastové pásky. Dort opět vložíme do lednice a necháme ho důkladně chladit, aby krém ztuhnul. Mezitím si připravíme podkladový dort, který natřeme krémem, případně ho potáhneme potahovkou.

Jak vytvořit dekor fotbalového míče

Máme dvě možnosti - obě vyžadují trpělivost, čas a šikovné ruce:

  • Potahovaný dort - změříme si obvod kulatého dortu, vydělíme ho 15 a získáme délku strany obou šablon. Z vyváleného plátu černé potahovací hmoty vykrájíme pomocí šablony 12 pětiúhelníků a z bílé hmoty 20 šestiúhelníků. Ty necháme pár minut v lednici tuhnout, abychom nepoškodili rovné strany. Začneme černým pětiúhelníkem na vršku dortu a pokračujeme směrem dolů, dokud celý míč nepokryjeme jednotlivými panely. Zubatým kolečkem naznačíme švy podél všech spojů.
  • Krémový dort - obě šablony přikládáme na dort (na vršku je černý pětiúhelník) a postupně si nožem naznačíme tvary panelů. Černým krémem v sáčku s úzkou řezanou špičkou nastříkáme všechny spoje drobnými růžičkami a stejným způsobem vyplníme plochy pětiúhelníků. Světlým krémem pak ozdobíme zbytek. Ozdobený dort vložíme do lednice a necháme ho důkladně vychladit a ztuhnout. Pokud míč pokládáme na spodní dort, zajistíme ho dlouhou špejlí, aby se neskutálel.

Sladké drobečky

Potahovku na míči podle potřeby uhladíme cukrářskou žehličkou ještě před vložením do lednice. Ztuhlý dort v lednici totiž mírně navlhne a žehličkou bychom jeho potahovaný povrch potrhali. Hotový dort musí být neustále v chladu, aby se vlastní vahou nezbortil. Spodní dort zdobíme potahovkou ještě před umístěním míče, krémový dort dozdobíme až po jeho usazení.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli