Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na podzim na nás vykukují dýně ze všech stran. K těm nejoblíbenějším patří dýně hokaido, která má krásně oranžovou barvu a nabízí mnoho možností využití v kuchyni. Vyzkoušejte náš jednoduchý, ale lahodný recept na pečenou dýni z trouby.

Dýním hokaido se na zahrádkách daří a jejich pěstování je snadné. Potřebují pouze slunné a teplé stanoviště a dostatek prostoru pro růst. Jakmile získají výraznou barvu a zdřevnatí jim stonek, jsou připraveny ke sklizni. A jak si na nich opravdu pochutnat? Upečte si je dokřupava v troubě společně s bramborami a bylinkami. Skvěle se k nim hodí také bylinkový dip. 

Jak upéct dýni hokaido

Hokaido je jediná dýně, u které není potřeba odstraňovat slupku. Pouze ji omyjeme a odkrojíme dřevnatou stopku. Ostrým nožem dýni rozkrojíme napůl, vydlabeme lžící semena a můžeme se pustit do přípravy na pečení. Na 6 porcí budeme potřebovat: 1 dýni hokaido, 6 brambor, 4 stroužky česneku, 5 lžic olivového oleje, 1 lžičku soli a pepř podle chuti. 

  1. Dužinu dýně nakrájíme na měsíčky. Stejně tak i omyté brambory se slupkou
  2. Připravíme marinádu smícháním olivového oleje, prolisovaného česneku, soli, pepře a podle chuti přidáme nasekaný tymián i rozmarýn, které se k dýni výborně hodí. 
  3. Zeleninu s marinádou dobře promícháme a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem
  4. Pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C přibližně 30 minut

Vydlabaná semínka určitě nevyhazujte. Krátkým povařením ve slané vodě a následným opražením na pánvi získáte opravdovou pochoutku na "křupání", nebo skvělé dochucení dýňové polévky. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky