Jak upéct dýni v horkovzdušné fritéze? Provedeme vás postupem krok za krokem
Dýně společně s kořenovou zeleninou je skvělou přílohou k masitým i bezmasým pokrmům, a to především v zimních měsících. Upečte dýni hokaido v horkovzdušné fritéze a potěšte svou rodinu zdravou dobrotou.
Dýně hokaido se těší velké oblíbenosti pro snadné pěstování a úspěšnou sklizeň, ale také proto, že ji nemusíme před zpracováním zbavovat slupky. Ta je totiž natolik měkká, že ji zpracujeme společně s dužinou. Upečte si lahodnou dýni ve fritéze.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit dýni v horkovzdušné fritéze
Dýni si můžete upéct pokrájenou na měsíčky, hranolky nebo kostičky a ochucení je zcela ve vašich rukou. Tak jak to dnes bude? Pikantní nebo jemně kořeněná dýně?
- Dýni omyjte, rozpulte a poté z ní odstraňte semena pomocí lžíce. Následně dužinu nakrájejte na měsíčky, hranolky nebo větší či menší kostičky.
- Připravte si marinádu podle vašich chutí nebo aktuální nálady. Marináda může obsahovat například olej, utřený česnek, sůl a čerstvý tymián či jiné bylinky.
- Nakrájenou dýni vložte do mísy, zalijte marinádou a pečlivě promíchejte tak, aby byl každý kousek obalen marinádou ze všech stran.
- Následně vložte dýni do horkovzdušné fritézy a pečte při 190 °C asi 15–20 minut - záleží na velikosti kousků zeleniny. Během pečení je vhodné dýni alespoň jednou promíchat, aby se rovnoměrně opekla.
Tip 1: Vydlabaná semínka z dýně nevyhazujte, můžete je opražit a využít do polévek, salátů, různého pečiva, jen tak na zobání k televizi nebo k vínu s přáteli.
Tip 2: Dýni můžete upéct i nasladko - stačí namísto soli a koření použít skořicový cukr. Vykouzlíte tak velmi chutné mlsání pro děti, hodící se nejen ke zmrzlině.
Pečená dýně se hodí k přírodním plátkům masa, ale také ke grilovaným sýrům nebo jen tak samostatně na zobání - s česnekovým dipem je neodolatelná. Pokud nemáte horkovzdušnou fritézu, připravte si pečenou dýni v troubě podle našeho videa:
Komentáře