Jak upéct dýňový chléb? Dýně dodá chlebu dokonalou vláčnost i strukturu
Dýně jako by byly synonymem pro slovo podzim. Bez dýňového latté a báječné dýňové polévky se v sychravém počasí mnozí z nás ani neobejdou. A co teprve dýňový chléb, který si můžeme připravit nasladko i naslano?
Podzim je spojený se sklizní dýní, které jsou v tomto ročním období královnami kuchyně. Lze je zavařit jako kompot, můžeme z nich připravit dokonalé polévky. Využití najdou i jako součást hlavních chodů, bezkonkurenční je pak dýňový chléb.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct dýňový chleba
Na přípravu tohoto chleba budete potřebovat: 500 g mouky, 400 g dýňového pyré, 20 g čerstvého droždí, 1 lžičku cukru, 50 ml mléka, 40 g másla, 4 lžíce olivového oleje a 60 g dýňových semínek.
- Vypracujte kvásek, a to tak, že ve vlažném mléce rozpustíte droždí společně se lžičkou cukru. Ten pak nechte vyběhnout - k tomu mu postačí 10 minut.
- Z kvásku i všech zbylých ingrediencí (kromě dýňových semínek) vypracujte jemné, vláčné a nelepivé těsto, které následně nechte 30 minut kynout.
- Do těsta přimíchejte dýňová semínka a opětovně propracujte. Poté ho vložte do vymazané a vysypané formy a nechte ho kynout dalších 30 minut.
- Po uplynutí dané doby vložte chléb do předem vyhřáté trouby na 180 °C při spodním a dolním ohřevu. Chléb pečte asi 35–40 minut, jeho upečení je vhodné zkoušet špejlovým testem, abyste měli jistotu, že není uvnitř nedopečený. Před vložením do trouby ho můžete posypat dalšími semínky.
- Tip 1: Máte rádi ořechy? V tom případě můžete do těsta přidat nasekané vlašské nebo lískové ořechy, semínka také nemusí být použita pouze ta dýňová.
- Tip 2: Pokud byste si chtěli upéct dýňový chléb ve sladké variantě, stačí navýšit množství cukru z jedné lžičky na 50 g a přidat lžičku mleté skořice. K dokonalosti pak chleba dovedete přisypáním čokoládových peciček do vypracovaného těsta.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaká varianta vás oslovila více, chléb ve sladké nebo slané podobě? Podělte se o vaše zkušenosti s přípravou dýňového chleba s ostatními v komentářích, těšíme se.
Komentáře