Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct dýňový chléb? Dýně dodá chlebu dokonalou vláčnost i strukturu
Zdroj: Freepik

Dýně jako by byly synonymem pro slovo podzim. Bez dýňového latté a báječné dýňové polévky se v sychravém počasí mnozí z nás ani neobejdou. A co teprve dýňový chléb, který si můžeme připravit nasladko i naslano?

Podzim je spojený se sklizní dýní, které jsou v tomto ročním období královnami kuchyně. Lze je zavařit jako kompot, můžeme z nich připravit dokonalé polévky. Využití najdou i jako součást hlavních chodů, bezkonkurenční je pak dýňový chléb.

Jak upéct dýňový chleba

Na přípravu tohoto chleba budete potřebovat: 500 g mouky, 400 g dýňového pyré, 20 g čerstvého droždí, 1 lžičku cukru, 50 ml mléka, 40 g másla, 4 lžíce olivového oleje a 60 g dýňových semínek.

  1. Vypracujte kvásek, a to tak, že ve vlažném mléce rozpustíte droždí společně se lžičkou cukru. Ten pak nechte vyběhnout - k tomu mu postačí 10 minut.
  2. Z kvásku i všech zbylých ingrediencí (kromě dýňových semínek) vypracujte jemné, vláčné a nelepivé těsto, které následně nechte 30 minut kynout.
  3. Do těsta přimíchejte dýňová semínka a opětovně propracujte. Poté ho vložte do vymazané a vysypané formy a nechte ho kynout dalších 30 minut.
  4. Po uplynutí dané doby vložte chléb do předem vyhřáté trouby na 180 °C při spodním a dolním ohřevu. Chléb pečte asi 35–40 minut, jeho upečení je vhodné zkoušet špejlovým testem, abyste měli jistotu, že není uvnitř nedopečený. Před vložením do trouby ho můžete posypat dalšími semínky.
  5. Tip 1: Máte rádi ořechy? V tom případě můžete do těsta přidat nasekané vlašské nebo lískové ořechy, semínka také nemusí být použita pouze ta dýňová.
  6. Tip 2: Pokud byste si chtěli upéct dýňový chléb ve sladké variantě, stačí navýšit množství cukru z jedné lžičky na 50 g a přidat lžičku mleté skořice. K dokonalosti pak chleba dovedete přisypáním čokoládových peciček do vypracovaného těsta.

Jaká varianta vás oslovila více, chléb ve sladké nebo slané podobě? Podělte se o vaše zkušenosti s přípravou dýňového chleba s ostatními v komentářích, těšíme se.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky