Frgály jsou oblíbené velké koláče s různými náplněmi a drobenkou. Dají se koupit, ale můžeme si je snadno upéct sami
Obliba velkých koláčů z Valašska, zvaných frgály, se rozšířila po celé republice. Prodávají se při různých slavnostech ve stáncích, ale upéct si je můžeme i v domácích podmínkách.
Jde o kynuté těsto tence vyválené do kruhového tvaru, potřené náplní a posypané drobenkou. Zlatá barva, vůně a chuť nádivky nám zaručí příjemný kulinářský zážitek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit těsto na koláče
Připravíme jednoduché kynuté těsto:
- Na 4 velké koláče potřebujeme: 500 g mouky (polohrubá nebo směs polohrubé a hladké, ve stejném poměru), 100–120 g cukru, 2–3 žloutky, 120 g tuku (nejchutnější je máslo, ale koláče vydrží dlouho vláčné se směsí másla a sádla 1:1), 250 ml vlažné tekutiny, špetku soli, strouhanou citronovou kůru, 1/2–1/3 kostky čerstvého droždí.
- Z droždí, lžíce cukru, části tekutiny a trošky odvážené mouky umícháme těstíčko (kvásek) a necháme v teple vykynout.
- Do mouky dáme sůl, žloutky, citronovou kůru, vykynutý kvásek a zbytek tekutiny.
- Promícháme, pak teprve přidáme tuk a vypracujeme (může nám pomoci hnětač) na hladké nelepivé těsto, které se nechytá vařečky ani mísy. Poprášíme moukou a necháme kynout.
- S přípravou těsta nám může pomoci hnětač nebo domácí pekárna.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 4 bochánky, každý postupně rozválíme do velkého tenkého kruhu.
- Tip: Dobře se těsto do kruhu vyvaluje na silikonovém válu s vyznačenými kruhy. Také papír na pečení, vystřižený do kruhu, nám usnadní dodržet tvar a velikost.
Jak koláče plníme a pečeme
Připravené těsto musíme ještě dochystat a upéct.
- Kolo těsta položíme na plech vyložený papírem na pečení nebo do kruhové koláčové formy.
- Pak těsto poklademe náplní a posypeme drobenkou.
- Okraje potřeme rozehřátým tukem nebo rozšlehanými zbylými bílky.
- Vkládáme do předehřáté trouby a pečeme při 200 °C (horkovzduch 180 °C) do zčervenání okrajů.
- Po upečení můžeme koláče ještě pokapat rozehřátým máslem s rumem.
- Zchladlé koláče krájíme na výseče.
Co možná nevíte
Aby se těsto povedlo co nejlépe, nechme se ještě inspirovat:
- Koláčová těsta jsou bohatší na tuk, který zabrání jejich rychlému vyschnutí a ztvrdnutí po upečení. Tuk se přidává rozpuštěný a vlažný, nebo jen změklý - ten nakrájíme na malé kostky.
- Mouku prosejeme, aby se provzdušnila.
- Tekutinou bývá nejčastěji mléko, ale funguje skvěle i voda nebo podmáslí. S podmáslím je těsto kypřejší.
- Aby mouka dobře nasála tekutinu, je lépe do těsta tuk přidat až jako poslední nebo téměř poslední surovinu.
Čím frgály plníme
Klasické frgály jsou plněné vždy jednou náplní v jednom koláči. Míchání náplní není obvyklé. Většinou jsou plněné ovocnou náplní, nejznámější je hrušková (hrušková povidla nebo vařené a rozemleté sušené hrušky). Také ostatní ovocné náplně jsou oblíbené (např. jablka, jablečná povidla, švestková povidla, borůvky). Kromě ovocných často vídáme náplně tvarohové, ořechové, makové - stejně jako v buchtách nebo koláčích.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na kynuté těsto? S našimi radami a tipy zvládnete hravě buchty i vánočku nebo mazanec
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Komentáře