Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct nejoblíbenější hraběnčiny řezy - moučník s jablky, ořechy a vrstvou sněhu
Zdroj: Top recepty

Hraběnčiny řezy právem patří mezi nejoblíbenější dobroty s jablky a ořechy, které můžeme připravit. Skládají se z několika lahodných vrstev, přičemž vrchní vrstva sněhu dává řezům sváteční vzhled. Můžeme je upéct pro návštěvu nebo připravit na sváteční rodinnou příležitost. Dlouho nám doma určitě nevydrží, každý si bude chodit přidávat.

Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy, moučník o několika vrstvách, jsou luxusní pochoutkou pro sváteční chvíle. Tento moučník s jablky, ořechy a sněhovou pokrývkou nás okouzlí hned po prvním ochutnání. Když se rozhodujeme, co upéct pro rodinu, s těmito řezy určitě neuděláme chybu.

Příprava těsta

Připravíme si suroviny na těsto a necháme je alespoň půl hodiny při pokojové teplotě. Hlavně tuk by měl trochu povolit, aby se s ním lépe pracovalo. Poté si připravíme těsto z hladké mouky, cukru, tuku, prášku do pečiva a žloutků. Bílky odložíme zvlášť - to je důležité, protože je budeme potřebovat na horní vrstvu. K zpracování těsta použijeme ruce, jde to velmi dobře. Jakmile těsto vypracujeme, oddělíme jednu třetinu. Dvě třetiny dáme do ledničky, na dobu než si připravíme další suroviny. Oddělenou třetinu uložíme na 30 minut do mrazničky. Ztuhne tak, abychom ji za chvíli mohli strouhat. 

Jablka a ořechy

Připravíme si jablka, ze kterých vykrájíme jádřince. Kdo chce moučník ještě jemnější, oloupe je. Jablka na moučník dáváme nahrubo nastrouhaná, ale můžeme použít i velmi jemně nakrájené plátky. Dále si připravíme ořechy, které nastrouháme. S kuchyňským robotem to jde rychle. Nejčastěji používáme vlašské ořechy, ale lze použít i jiné (např. lískové).

Jak vrstvit hraběnčiny řezy

Plech vyložíme pečícím papírem. Na něj rozložíme dvě třetiny těsta. Těsto poklademe jablky a posypeme skořicovým i vanilkovým cukrem. Pak přijde na řadu vrstva sněhu. Připravíme si ho z odložených bílků a pokud si přejeme vyšší vrstvu, ještě dva bílky přidáme. Příprava sněhu je nejpracnější z celého moučníku, ale pokud máme elektrický šlehač, i to je pro nás hračkou. Nakonec přijde na řadu poslední vrstva. Z mrazničky vyjmeme třetinu ztuhlého těsta, které nastrouháme na připravené vrstvy. 

Pak už zbývá jen moučník upéct. Pečeme ho 45 minut pouze při nízké teplotě (180 °C), aby nám sníh nezačal tmavnout. Krájíme až po vychladnutí, při kterém moučník zpevní. Kdo chce, může si ho ještě lehce pocukrovat práškovým cukrem. V našem receptáři jsou i další chutné varianty hraběnčiných řezů, které jsou doplněné tvarohovou náplní nebo přídavkem jiného ovoce, obvykle barevně odlišného a výrazného.
 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky