Jak upéct hrníčkovou bábovku. Je snadná a přitom krásná. Máme pro vás i recepty na tvarohovou
Bábovka patří mezi naše nejoblíbenější moučníky. Na povrchu ji můžeme jemně pocukrovat, na řezu vypadá velmi pěkně a rozhodně nezklame ani při svátečních příležitostech. Podle hrnkových receptů je pečení bábovky snadné, stačí smíchat suroviny na těsto, nalít směs do formy a upéct.
Receptů na bábovky je velké množství. Vybrali jsme pro vás hrnkové recepty, do kterých si suroviny jednoduše odměříte pomocí hrnku a váhu k tomu vůbec nepotřebujete. Obvyklá velikost hrnku k odměřování je 250 ml. A nezapomeňte formu na bábovku důkladně vymazat tukem a vysypat hrubou moukou.
Hrníčková bábovka s tvarohem
Pokud máte rádi vláčné moučníky, bude pro vás tvarohová bábovka to pravé. Vybrali jsme hrnkové recepty, které mají v našem receptáři největší ohlas. Jsou plné rozinek a voní citronovou kůrou. Můžete je načechrat sněhem, ale máme pro vás i recepty, do kterých stačí vajíčka vmíchat, takové se určitě budou hodit třeba na chalupě.
Jednoduchá hrníčková bábovka
Náš vybraný recept je velmi jednoduchý, bábovku podle něj upečeme raz dva, ať už jako sváteční pohoštění pro návštěvu nebo rychlý moučník na chalupě.
- Připravíme si 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr a citronovou kůru.
- Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny.
- Přidáme olej, mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva, vanilkový cukr a strouhanou citronovou kůru.
- Vše dobře promícháme a nalijeme do připravené formy. Část těsta můžeme obarvit kakaem nebo doplnit trochou kokosu.
- Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.
- Dáme upéct do předehřáté trouby a pečeme 45–50 minut při teplotě cca 165–170 °C.
- Je-li bábovka dobře propečená, to poznáme pomocí zkoušky špejlí. Když na špejli nezůstane těsto, bábovka je hotová.
- Po vytažení z trouby chvilku počkáme a pak ji opatrně vyklopíme.
Zajímá vás, jak se peče třená bábovka? Podívejte se do dalšího článku.
A jakou bábovku nejraději připravujete vy? Budeme rádi, když se s námi o své zkušenosti podělíte do komentářů.
Komentáře