Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na hruškovém koláči si nejvíce pochutnáme při odpolední kávě v chladných podzimních dnech. Při jeho přípravě zpracujeme hrušky ze zahrádky, koupené, ale i zavařené. V našem postupu doplníme klasický recept o medovou krustu.

Když chceme upéct rychlý moučník ke kávě, často hledáme recept na tradiční koláč na plech. Během sezóny hrušek je pak volba jasná. Zkuste ale klasiku doplnit o směs másla, cukru, vajec a medu, která vytvoří krustu a koláči dodá novou chuť.

Jak upéct hruškový koláč

Na 1 dávku těsta na větší formu budeme potřebovat: 7 hrušek, 300 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 2 vejce, 200 ml mléka, 6 lžic oleje, 1 prášek do pečiva, skořici a špetku soli. Na medovou krustu si připravíme: 160 g másla, 1 lžíci medu, 6 lžic cukru krupice a 2 vejce.

  • Nejprve omyjeme hrušky a nakrájíme je na tenké plátky. Prozatím je dáme stranou.
  • V míse ručním mixérem ušleháme vejce a poté do nich postupně zašleháme cukr.
  • Přilijeme olej a mléko, přisypeme špetku soli a prosátou mouku společně s práškem do pečiva.
  • Těsto řádně promícháme vařečkou a vylijeme do formy vyložené pečicím papírem.
  • Na těsto vyskládáme plátky hrušek, které posypeme skořicí. Pokud máme rádi opravdu sladké, hrušky můžeme posypat také krupicovým cukrem
  • Dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C po dobu 30 minut.
  • Mezitím si připravíme medovou směs. V kastrůlku necháme rozpustit máslo, med a cukr. Stáhneme z plotny a přidáme rozšlehaná vejce.
  • Koláč vytáhneme z trouby, zalijeme medovou směsí a dopečeme dalších 20 minut do hotova.

Hruškový koláč můžeme samozřejmě podle představeného receptu upéct i bez medové krusty. Její příprava je však velmi jednoduchá a běžnému koláči dodá výjimečnou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli