Jak upéct jablečný koláč? Tomuto vláčnému a křehkému moučníku jen těžko odoláte
Moučníky s jablky se těší velké oblibě, protože jsou šťavnaté a rozplývají se na jazyku. Nejoblíbenější jsou snadné a zároveň chutné recepty, jako právě jablečný koláč z křehkého těsta, na kterém si pochutná celá rodina.
Jablečný koláč je dokonalým moučníkem ke kávě i jako pohoštění pro návštěvu. Zužitkujeme do něj zbytek úrody jablek - a to celé kilo, které spolu s pudinkem tvoří lahodnou náplň. Podle chuti můžeme přidat ještě rozinky nebo oříšky. Nejlépe chutná na druhý den, kdy se propojí šťáva z jablek s křehkým těstem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct jablečný koláč
Jablečný koláč je jednoduchý a hravě jej zvládnou i začínající pekaři. Jediné úskalí může nastat při práci s křehkým těstem, které zpracováváme pečlivě, ale rychle, abychom jej nepřehřáli. A jak koláč připravit?
- Na 1 plech jablečného koláče potřebujete: 400 g hladké mouky, 1 Heru, 1 prášek do pečiva, 5 lžic cukru moučka a 8 lžic mléka. Na jablečnou náplň potřebujete 1 kg strouhaných jablek, 2 vanilkové pudinky, 1 vanilkový cukr a 10 lžic cukru krupice. Na potření poté máslo, vejce nebo mléko.
- Mouku smíchejte s kypřicím práškem, přidejte změklý tuk, cukr, mléko a rychle vypracujte hladké těsto. Těsto rozdělte na polovinu.
- Z první poloviny rozválejte placku a rozložte ji na plech vyložený pečicím papírem, nebo na plech vymazaný a vysypaný moukou.
- Na ni navrstvěte náplň, kterou připravíte smícháním strouhaných jablek, pudinkových prášků a obou cukrů.
- Rozválejte druhou polovinu těsta na placku a položte ji na náplň. Na několik místech těsto propíchněte vidličkou, aby mohla odcházet pára.
- Potřete rozpuštěným máslem, rozšlehaným vejcem nebo mlékem. Pečte v rozehřáté troubě na 190 °C do zezlátnutí.
- Po upečení nechte moučník vychladnout a až poté krájejte.
Přípravu křehkého jablkového koláče můžete zhlédnout také v našem podrobném videonávodu, kde uvidíte postup krok za krokem.
Komentáře