Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct jedlé kaštany? Tuto delikatesu můžeme připravit v troubě i na pánvi
Zdroj: PhotoEnduro "Pixabay"

Na jedlých kaštanech si nejčastěji pochutnáváme na vánočních trzích, kde se line jejich vůně. Kaštany můžeme koupit i v supermarketech a tuto vzácnou sezónní pochoutku upéct doma v troubě nebo také na pánvi.

Plody kaštanovníku setého dozrávají během podzimu od října až do listopadu a jsou velmi výživnou pochoutkou, obsahují velký podíl vitamínů, minerálů, zdravých tuků i vlákniny. Kaštany můžeme sice koupit v supermarketech, ale plody které potkáváme často v parcích na zemi nejsou vhodné ke konzumaci.

Jak upéct kaštany

Před každou úpravou nesmíme vynechat důležitý krok a tím je nařezání kaštanů do kříže na obou vypouklých stranách. Díky tomuto kroku se kaštany lépe loupou, uniká z nich pára a nebudou nám poskakovat v troubě.

  • Pečení v troubě - troubu si rozpálíme na 200 °C, kaštany si rozložíme na suchý plech křížkem nahoru a vložíme je do vyhřáté trouby. Pečeme 15–25 minut do té doby, než budou kaštany tmavnout, okraje křížku se budou kroutit a uvidíme žlutou dužinu.
  • Pečení na pánvi - nařezané kaštany vyskládáme na suchou pánev, přikryjeme poklicí a na mírném plameni za občasného promíchání necháme opékat 10–15 minut.

Připravte si podle videoreceptu báječnou čokoládovou roládu s kaštanovým pyré k šálku výtečné kávy. Přejeme dobrou chuť.