Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bábovky jsou oblíbeným nedělním a svátečním moučníkem. Jsou jich desítky druhů z mnoha různých těst. Ve větší oblibě jsou takové, které jsou vláčné a nedusivé. Zvláčňující surovinou bývá ovoce, někdy zelenina, ale také kysané mléčné výrobky jako tvaroh, podmáslí nebo právě jogurt. 

Ideální moučníky pro začátečníky se vyznačují jednoduchou a rychlou přípravou. Pokud je recept snadno zapamatovatelný, univerzálně použitelný s opravdu snadnou přípravou, jistě si jej oblíbí i zkušení kuchaři - občas rychlovku vděčně využijí i oni.

Jak na jogurtovou bábovku

Tato jogurtová bábovka je opravdu jednoduchá, přesvědčte se sami:

  • Nejdříve si připravte bábovkovou formu. Vymažte ji tukem a vysypte hrubou moukou, strouhankou, mletými ořechy nebo strouhaným kokosem. Těsto můžete upéct i v muffinových formičkách nebo v hlubším plechu.
  • Do nádoby ke šlehání dejte všechny suroviny v pokojové teplotě.
  • Za zmínku stojí citronová kůra, kterou můžete připravit i do zásoby. Místo ní můžete použít i kůru pomerančovou. Těsto lze ochutit také skořicí, perníkovým kořením, kakaem, kávou nebo sekanou čokoládou.
  • Krátce, ale důkladně všechno prošlehejte do hladkého těsta a naplňte jím připravenou formu.
  • Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C, pečte asi 15 minut. Poté snižte teplotu na 150 °C a dopečte ještě zhruba dalších 30 minut. 
  • Upečenou bábovku poznáte tak, že okraje se odtahují od formy, ale také špejlovým testem - špejle, kterou do bábovky zapíchnete, po vytažení zůstane suchá.
  • Vyklopte bábovku na mřížku a nechte vychladnout. Poté ji pocukrujte.

Jakou bábovku pečete nejraději vy a máte nějaký tajný trik na její neodolatelné ochucení? Podělte se s námi v komentářích, budeme se těšit.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky