Sněhové pusinky: Nadýchané bílkové cukroví okouzlí hned na první pohled
Sněhové pusinky jsou křehké cukroví z vaječných bílků. Pečení pusinek je ideální příležitostí, jak zpracovat bílky, které nám zůstaly z pečení jiných druhů cukroví. Z dobře usušeného bílkového pečiva naše babičky dělaly i ozdoby na stromeček.
I s minimem ingrediencí, které máme běžně ve spíži, se dá vykouzlit vánoční zázrak. Příprava pusinek není nijak složitá, ale je důležité dodržet postupy, abychom se vyvarovali toho, že budou pusinky uvnitř lepivé nebo také s bublinami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Suroviny na pusinky
Na tuto pochoutku nám postačí pouze 2 ingredience, a to jsou vaječné bílky, které nám většinou zůstanou z pečení jiných druhů cukroví (tudíž jsou pusinky ideální možnost, jak bílky spotřebovat), a cukr moučka nebo krupice. Do tuhého sněhu můžeme poté přidat potravinářská barviva nebo také kokos, čokoládu, skořici, kakao či marmeládu.
Způsoby přípravy pusinek
U pusinek máme na výběr mezi dvěma způsoby, jak připravit dokonale vyšlehaný sníh:
- Šlehání zastudena: U této metody si vyšleháme bílky do tuhého sněhu a poté k němu přišleháváme cukr. Tato zastudena ušlehaná hmota je méně stabilní a měkká, proto se hodí spíše na zákusky pro rychlou spotřebu.
- Šlehání nad párou: Při této metodě si dáme do misky bílky s cukrem a položíme ji nad hrnec s vařící vodou (velmi mírný var). Pomalu šleháme do zhoustnutí, sníh by měl mít teplotu mezi 45–50 °C. Poté misku odstavíme z hrnce a došleháme do vychladnutí. Tvary vyrobené touto metodou jsou pevné, drží tvar a po usušení jsou křupavé a velmi trvanlivé.
Jak sníh tvarujeme
Cukrovou hmotu můžeme tvarovat pomocí dvou lžiček a pokládat na plech vyložený pečicím papírem. Méně pracnou možností je naplnit cukrářský sáček s trubičkou a pusinky tvarovat podle fantazie přímo na plech.
Pečení pusinek
Na tento recept budeme potřebovat 4 bílky, 70 g krupicového cukru a 240 g moučkového cukru.
- Z bílků a krystalového cukru ušleháme nad párou tuhý sníh, odstavíme a vařečkou vmícháme přesátý moučkový cukr.
- Sníh vložíme do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a na plechu vyloženém pečicím papírem tvarujeme pusinky.
- Plech s pusinkami vložíme do trouby a pečeme na 100 °C asi 1 hodinu. Správně upečené pusinky jdou lehce odlepit z plechu.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře