Buflery jsou kulaté piškoty: Jak upéct oblíbenou sladkou pochoutku
Dětské piškoty, buflery, odjakživa sloužily nejen jako svačinka pro děti, součást nepečeného cukroví nebo zahušťovadlo do koláčových nádivek, ale také byly využívány jako podložka pod křehké zákusky, které by se nám jinak v rukách rozpadly.
Bez piškotů si nedokážeme některé zákusky představit. Ale piškoty jsou většinou tvrdé a po konzumaci samotných zákusků se nemilosrdně vyhazují. Domácí buflery jsou naopak křehké a přitom měkké. Poradíme vám, jak je upéct.
Jak připravit buflery
Potřebujeme elektrický šlehač a 4 ingredience:
- 4 vejce
- 100 g krystalového cukru
- 130 g hladké mouky
- 20 g solamylu
Z bílků a poloviny cukru ušleháme tuhý sníh. Žloutky a zbylý cukr vyšleháme do světlé pěny a vařečkou vmícháme mouku, smíchanou se škrobem a poté ušlehaný sníh. Těsto vložíme do cukrářského sáčku bez špičky a na plech vyložený pečicím papírem stříkáme stejně velké hromádky těsta. S plechem bouchneme o stůl, abychom vytlačili bublinky. Pečeme asi 10 minut na 180 °C.
K čemu se používají buflery
Kromě rychlé svačinky pro děti se využívají v cukrařině:
- Nejznámější jsou jako jedlé podložky pod indiánky, likérové špičky a kokosky.
- Používají se jako spodek pražských koulí a vosích úlů.
- Mezi dva buflery nastříkáme máslový krém a zákusek polijeme čokoládou.
- Piškoty můžeme použít jako základ nepečených nebo smetanových dortů.
Dostali jste chuť na likérové špičky? Nemusíte pro ně do cukrárny, ale můžete si je připravit sami podle našeho videoreceptu:
Sladké drobečky
Piškoty je nutné před vytvořením indiánků a špiček potřít čokoládou, aby sníh nebo vaječný koňak buflery nerozmočily. V nepečeném cukroví jsou rozmočené piškoty naopak žádoucí - například v kokosovém salámu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Pražské koule, recept na slavný retro zákusek s krémem uvnitř a čokoládou zvenku z pořadu Peče celá země
Nepečená tvarohová pochoutka s piškoty: Našlehaný a ochucený tvaroh báječně osvěží a božsky chutná, dort je přitom tak snadný
Jak vyšlehat pevný sníh z bílků - rady pro začátečníky
Komentáře
31. 3. 2024 18:42
20. 3. 2024 10:04