Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct kuře. Správně má být šťavnaté a kůžička musí křupat. Poradíme, jak toho docílit
Zdroj: Pixabay, Zozz_

Asi si řeknete, že upéct kuře je snadné. Dáte ho do trouby a je to. Ale i takto jednoduchá činnost má své zákonitosti, které je nutno dodržet, aby výsledkem bylo krásně do červena upečené kuře, uvnitř šťavnaté, s křupavou kůží.

Kuřecí maso patří k bílým dietním masům, lehce stravitelným. Pokud bylo kuře správně krmené, obsahuje málo tuku.

Zárukou úspěchu je kvalitní kuře

Základem je kvalitní kuře. Nemusí být bio, ale vybírejte takové, které není napíchané vodou, od ověřené značky. Hodinu až dvě před pečením vyjmeme kuře z chladničky, aby mělo pokojovou teplotu a v troubě neutrpělo teplotní šok. Kůži na kuřeti ponecháme, aby se při pečení maso nevysušilo. Pokud dodržujete redukční dietu, kůži lehce stáhnete po upečení, aniž by utrpěla konzistence a chuť masa.

Pak vypláchneme a zkontrolujeme kuře uvnitř, omyjeme povrchu, případně dočistíme pinzetou a dobře osušíme, osušíme i uvnitř a uvnitř osolíme. Pokud děláme nádivku, je nyní na čase ji připravit, dát dovnitř kuřete a zašít nebo zajistit jehlou na závitky. Na prsou opatrně uvolníme kůži směrem od krku a část nádivky dáme i pod kůži. Pokud nemáte nádivku, dejte aspoň pod kůži na prsou plátek másla, můžete ho předem promíchat se solí, kořením, bylinkami apod. To vše je důležité, aby prsa po upečení nebyla vysušená.

Příprava na pečení

Kuře osolíme na povrchu, křídla založíme zpět dolů pod kuře, aby se jejich konce nespálily, nohy v konci překřížíme a svážeme. Nejen, že kuře bude mít hezký tvar, ale svázání pomůže, aby se kuře v troubě nevysušilo.

Pekáček vyberte jen o málo větší, než je kuře a do něj je šikovná kovová mřížka, aby kuře neleželo v tekutině. Pokud nemáte mřížku, určitě si ji pořiďte a do té doby dávejte na dno pekáčku několik špejlí.

Jak upéct kuře?

Troubu vyhřejeme na 230°C (pokud používáte horkovzduch, vyhřejte na 200-210°C). Kuře vložíme na pekáček prsíčky dolů, vložíme do trouby, pečeme takto asi 15 minut, pak otočíme prsíčky nahoru, pokud je třeba, podlijeme šálkem horké vody, snížíme teplotu na 190°C a pečeme 40-45 minut, kontrolujeme a potíráme povrch výpekem každých 10-15 minut. Pokud potřebujeme doplnit tekutinu pod kuře, vždy přiléváme horkou vodu nebo vývar, aby se proces nezpomalil. Povrch kuřete můžeme občas zastříknout studenou vodou, tím dosáhneme opravdu křupavé kůžičky. Upečené kuře poznáme tak, že v nejširším místě stehen nebo prsou vpíchneme nůž nebo špikovací jehlu, z masa vytéká čirá šťáva. Pokud je šťáva ještě růžová, pečeme dál. Po vyjmutí z trouby necháme kuře 10-15 minut odpočinout. Pak odstraníme provázek z nohou a můžeme kuře naporcovat. Vyjmeme nádivku a nakrájíme ji na plátky. Kuře rozstříháme nůžkami na drůbež na 4-6 porcí.

Jednodušší situaci budeme mít, když upečeme kuřecí čtvrtky nebo stehna. Po omytí, osušení a ochucení pečeme na 180°C a stačí po dobu 30-40 minut. Výhoda pro začátečníky je v tom, že stehna nebo čtvrtky jsou šťavnatější a snadno koupíte jen takový počet porcí, které potřebujete. Nádivku pak můžete vložit pod kůži nebo zvlášť jako sekanou do pekáčku ke stehnům.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky