Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuře à la husa je výtečný pokrm, který pečeme k příležitosti svátku svatého Martina, ale i k nedělní hostině, když se sejde celá rodina. Chuť takto připraveného kuřete se opravdu podobá huse a zároveň strávíte daleko méně času v kuchyni.

S příchodem zimy pomalu začínají přípravy na svatomartinské hody, které se nesou v duchu výborného jídla a zábavy. Tradiční husu, kterou bychom jen stěží natlačili do běžného pekáčku, můžeme obměnit kuřetem, které tímto receptem pozvedneme na zcela jinou úroveň. Kuře vyjde cenově levněji, peče se podstatně kratší čas než husa, neobsahuje tolik tuku a co víc, téměř nepoznáte rozdíl. 

Jak upéct kuře à la husa

Víte, v čem spočívá kouzlo, kdy z běžného kuřete připravíme kuře neobyčejné? Je to kombinace techniky používaná při přípravě husy, která je však tučnější, proto kuře naplníme patkou chleba nasáklou sádlem a poté pečeme v pivě, které zvýrazní jeho chuť. Maso bude vláčné, jemné, na povrchu křupavé a zkrátka fantastické. A jak na to?

  1. Na přípravu kuřete à la husa budete potřebovat: 1 celé kuře, patku chleba, 2 lžíce sádla - nejlépe výraznějšího husího, 250 ml světlého piva a podle chuti sůl a kmín. 
  2. Kuře omyjte vodou a ze všech stran osolte a okmínujte.
  3. Vydlabejte střídku z patky chleba, dejte dovnitř sádlo a vložte patku do kuřete. Zajistěte otvor párátky. 
  4. Kuře vložte do pekáčku, podlijte pivem a pečte asi 1 hodinu na 180–190 °C (podle velikosti kuřete). Průběžně podlévejte výpekem.
  5. Poté pekáč odkryjte a nechte udělat zlatavou kůrku. 
  6. Podávejte se zelím a domácím knedlíkem

Tradiční husa se často peče společně s jablky, kterými můžeme kuře také naplnit, případně je přidat do pekáčku. Postarají se o výbornou a šťavnatou chuť. A jak kuře à la husa připravit můžete zhlédnout v našem videonávodu

Dáváte přednost pečenému kuřeti nebo huse na svátek svatého Martina? Budeme rádi, když se s námi o vaše zvyklosti podělíte do komentářů.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky