Jak upéct kynutý mazanec: Pojďte si připravit jeden ze symbolů Velikonoc
Mazanec je tradiční kynutý bochánek, který se peče snad ve všech domácnostech v období Velikonoc. Tento oblíbený moučník se tradičně pekl na Bílou sobotu, aby byl připravený na neděli k posvěcení. Teprve poté se mohl konzumovat.
Tradiční mazanec se peče z kynutého těsta, báječně voní po rozinkách namočených v rumu a také po citrónové kůře. Povrch zlatavého mazance zdobí nasekané plátky mandlí a kříž, který nám připomíná Kristovu oběť.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se připravuje kynutý mazanec
Na tento moučník si připravíme tyto suroviny:
- Nejprve bychom měli několik hodin předem naložit rozinky do rumu.
- Dále připravíme kvásek a to tak, že si v misce rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a 3 lžíce vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- Do větší mísy prosejeme mouku přes síto, poté k ní přidáme sůl, cukr a citrónovou kůru, potom vše promícháme.
- Do mouky uděláme důlek, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme ostatní ingredience - změklé máslo, žloutky, mléko, rum (ve kterém se macerovaly rozinky) a vypracujeme tuhé těsto. Během hnětení přidáme namočené rozinky a hotové těsto necháme asi hodinu kynout.
- Po hodině kynutí těsto opět propracujeme a rozdělíme na 2 bochánky, které uložíme na plech s pečicím papírem. Opět necháme zhruba půl hodiny kynout.
- Ve středu bochánku nastřihneme křížek, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
- Troubu předehřejeme na 150 °C a pečeme zvolna zhruba 30–40 minut.
Pojďte si připravit báječný velikonoční mazanec podle následujícího videoreceptu, který vás povede krok za krokem a zaručeně se vám povede. Dobrou chuť.
Komentáře