Oživte vánoční stůl netradičním makovým cukrovím. Kombinace křehkého lineckého těsta, máku a povidel příjemně překvapí
Tradiční linecké cukroví pravděpodobně ochutnáte na každé vánoční návštěvě. Připravte pro sebe a hosty letos méně známou variantu s mákem a povidly, nebo s citronovým lemon curd. Tato kombinace skvěle ladí dohromady.
Mák je všestranná surovina, velmi bohatá na vápník. Plníme jím buchty, sypeme ovocné knedlíky, proč jej tedy nepřidat i do vánočního cukroví? K máku se nejvíce hodí skořice, švestky a citronová kyselost, která chuť máku pozvedne. Přesně takové je makové cukroví podle našeho receptu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit makové těsto
Makové cukroví připravujeme podobně jako linecké těsto. Přidáme do něho mletý mák a skořici, která se postará o provonění těsta.
Na přibližně 35 makových kousků budeme potřebovat: 250 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 g másla pokojové teploty, 50 g mletého máku, špetku soli, lžičku citronové kůry, lžičku mleté skořice a 1 žloutek. Ze všech surovin vypracujeme v míse těsto, které zabalíme do fólie a necháme odležet v lednici, nejlépe do druhého dne (nejméně 2 hodiny).
Jak upéct makové cukroví
Na pomoučeném vále těsto rozválíme na plát o síle přibližně 3 mm a vykrajujeme libovolné tvary. Do každého druhého tvaru vykrojíme malým tvořítkem střed. Skládáme na plech s papírem na pečení.
Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C přibližně 7 minut.
Jak připravit náplň
K makovému cukroví se nejvíce hodí domácí povidla, nebo citronový krém lemon curd. Můžeme však použít i svou oblíbenou marmeládu, například rybízovou, nebo meruňkovou.
- Slepujeme až po vychladnutí, vždy dva kousky k sobě, jeden plný a jeden s otvorem.
- Také můžeme neslepovat a jednotlivé kousky jen namáčet do citronové polevy. I tak bude cukroví chutnat skvěle.
- Můžeme též pouze obalit v moučkovém cukru.
- Uchováváme v papírové krabici v chladu ve spíži, nebo v uzavíratelném plastovém boxu v chladničce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Domácí povidlovou náplň si snadno můžeme připravit v troubě. Žádné prskání a nepořádek, vše jen pečeme na plechu a do hodinky máme hotovo. Vydrží nám celou zimu i bez zavařování. Jak na to, můžete shlédnout níže ve videu.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat citronovou polevu? Svěží nakyslou polevu využijeme nejen na cukroví, ale také na polití různých moučníků
Bramborové šišky, knedlíky a peciválky s mákem. Víte, co jsou šudlíky?
Citronový krém Lemon curd má příjemnou chuť a není moc tučný. Je úžasný na palačinky i na slepování lineckého cukroví
Komentáře