Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masarykovo cukroví patří k těm kouskům, které vás jedním soustem přenesou zpět do dětství. Je to vánoční cukroví s tradicí a většinou se sní mezi prvními. Kombinaci křehkého těsta a křupavých oříšků si zamilujete.

Masarykovo cukroví neboli Masarykovy knoflíky má dlouholetou tradici a přitom na sváteční tabuli již není tak časté. Patřilo k oblíbenému cukroví našeho prvního prezidenta Masaryka a odtud má také svůj název. Toto cukroví pečeme v polovině prosince, aby se hezky rozleželo, avšak oříšky i nadále zůstaly křupavé

Jak upéct Masarykovo cukroví

Překvapí vás, jak snadné na přípravu toto cukroví může být. Nepotřebujete žádné formičky ani vykrajovátka. Oříšky přidáváme celé, aby na řezu krásně vynikly a to vlašské či lískové. Doporučujeme je alespoň hodinu až dvě předem namočit do teplé vody, budou se lépe krájet. A jak na to

  1. Na 1 dávku Masarykova cukroví potřebujete: 150 g celých lískových oříšků, 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 1 žloutek, na obalení pak vanilkový a moučkový cukr. 
  2. Namočené lískové ořechy sceďte a dobře usušte. 
  3. Z mouky, cukru, kakaa, žloutku a nakrájeného másla vypracujte těsto. Nakonec přidejte i oříšky. Jedná se o křehké těsto, proto ho zpracovávejte rychleji.
  4. Z těsta vytvořte 5–6 menších válečků dlouhých asi 8–10 cm. 
  5. Zabalte je do potravinářské fólie a dejte na 2 hodiny ztuhnout do lednice.
  6. Poté válečky krájejte na 1 cm silné plátky a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. 
  7. Pečte v rozehřáté troubě na 180 °C přibližně 8–10 minut
  8. Ještě teplá kolečka můžete obalit ve směsi moučkového a vanilkového cukru
  9. Vychladlé cukroví skladujte v papírové krabici na chladném a suchém místě. 

Pravé Masarykovo cukroví si snadno upečete také podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky