Jak upéct Masarykovo cukroví? Voní oříšky a rozplývá se na jazyku
Masarykovo cukroví patří k těm kouskům, které vás jedním soustem přenesou zpět do dětství. Je to vánoční cukroví s tradicí a většinou se sní mezi prvními. Kombinaci křehkého těsta a křupavých oříšků si zamilujete.
Masarykovo cukroví neboli Masarykovy knoflíky má dlouholetou tradici a přitom na sváteční tabuli již není tak časté. Patřilo k oblíbenému cukroví našeho prvního prezidenta Masaryka a odtud má také svůj název. Toto cukroví pečeme v polovině prosince, aby se hezky rozleželo, avšak oříšky i nadále zůstaly křupavé.
Mohlo by vás zajímat
Jak upéct Masarykovo cukroví
Překvapí vás, jak snadné na přípravu toto cukroví může být. Nepotřebujete žádné formičky ani vykrajovátka. Oříšky přidáváme celé, aby na řezu krásně vynikly a to vlašské či lískové. Doporučujeme je alespoň hodinu až dvě předem namočit do teplé vody, budou se lépe krájet. A jak na to?
- Na 1 dávku Masarykova cukroví potřebujete: 150 g celých lískových oříšků, 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 1 žloutek, na obalení pak vanilkový a moučkový cukr.
- Namočené lískové ořechy sceďte a dobře usušte.
- Z mouky, cukru, kakaa, žloutku a nakrájeného másla vypracujte těsto. Nakonec přidejte i oříšky. Jedná se o křehké těsto, proto ho zpracovávejte rychleji.
- Z těsta vytvořte 5–6 menších válečků dlouhých asi 8–10 cm.
- Zabalte je do potravinářské fólie a dejte na 2 hodiny ztuhnout do lednice.
- Poté válečky krájejte na 1 cm silné plátky a skládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v rozehřáté troubě na 180 °C přibližně 8–10 minut.
- Ještě teplá kolečka můžete obalit ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
- Vychladlé cukroví skladujte v papírové krabici na chladném a suchém místě.
Pravé Masarykovo cukroví si snadno upečete také podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře