Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené maso je oblíbeným obědem, který není ani příliš náročný na přípravu. Přitom je mnoho variant, jak maso upéct a jakou přílohu k němu zvolit. Dokonce i pečení masa se dá dovést k dokonalosti. My vám v tomto článku poradíme, jak na to.

Při pečení je potřeba respektovat daný druh masa a pečení mu přizpůsobit. Některá masa jsou sušší a tak je můžeme špikovat, obalovat ve slanině nebo péct s jiným tučným druhem masa. A důležité je si uvědomit, že pečení nelze uspěchat.

Jak upéct maso v troubě

Základem je výběr masa, ne každé se ale na pečení hodí, třeba taková kližka se na pečení nehodí vůbec. Ta patří do guláše. A pokud si nejste jisti, zeptejte se řezníka, jistě vám rád a ochotně poradí.

  • Než dáme maso do trouby, je dobré nechat ho alespoň hodinu v pokojové teplotě. Teplotní šok masu nesvědčí a zbytečně tím ztrácí na kvalitě.
  • Dostatečně maso osolíme a okořeníme ze všech stran. Základem je sůl a pepř, ke drůbežímu se hodí sladká paprika, k vepřovému kmín a ke zvěřině jalovec. Využít můžete i různé kořenící směsi.
  • Maso podlijeme, přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme s roštem uprostřed na teplotu 200–220 °C. 
  • Během pečení maso poléváme výpekem a otáčíme.
  • Před koncem pečení pekáč odkryjeme a dopečeme dozlatova.

Pečení masa neuspěcháte zvýšením teploty. Výsledkem bude syrový vnitřek a spálené maso na horní straně. Své o tom ví ten, kdo někdy pekl třeba husu, která se peče dlouho a na nízkou teplotu. Právě tento videorecept jsme pro vás připravili na závěr našeho článku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky