Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Postavičky ve tvaru čerta, anděla a Mikuláše, jinými slovy také pajtáše, se tradičně pekly dětem k mikulášské nadílce. Upečené jsou z kynutého vánočkového těsta, které jemně voní po vanilce a citrónové kůře.

Tipů, čím obdarovat děti na mikulášskou nadílku, najdete nespočet a pokud hledáte alternativu za čokoládky, vyzkoušejte pečené postavičky. Do přípravy můžete v podvečer před Mikulášem zapojit i děti, které pomohou se zaplétáním těsta.

Jak připravit Mikuláše z těsta

Překvapte své ratolesti čerstvě upečeným čertem a Mikulášem z těsta, který zaručeně potěší. Z tohoto receptu upečete 10 postaviček, které rozložíte na dva plechy.

Budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve vyložte plech pečicím papírem.
  2. V trošce vlažné vody rozmíchejte lžičku cukru, lžíci mouky a všechno droždí. Nechte zhruba 20 minut kynout kvásek.
  3. Ke kvásku poté přidejte ostatní suroviny a hnětením důkladně zpracujte. Těsto nechte 45–60 minut v teple kynout.
  4. Z vykynutého těsta nakrájejte 10 dílků a z každého dílku vytvořte silnější váleček.
  5. Úvodní video vám poradí snadný postup, jak krok za krokem připravit z válečku úhledné postavičky.
  6. Postavičky nechte chvíli kynout na plechu, poté je potřete rozšlehaným vejcem a naznačte oči rozinkami.
  7. Vložte do vyhřáté trouby a pečte na 190 °C po dobu 17–25 minut.

Nebojte se upečené postavičky vesele ozdobit pomocí semínek, oříšků nebo citrónové polevy. Tu navíc můžete obohatit o potravinářské barvivo a postavičky pak budou vesele barevné. I při zdobení postav mohou pomáhat děti.

Komentáře

Další tipy a triky