Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vajíčka jsou běžnou součástí mnoha sladkých moučníků, ale co když je zrovna nemáme nebo nechceme použít? Sladké pečení zvládnete i bez nich. Vybrali jsme pro vás ověřené recepty na jednoduché dobroty. Vyzkoušejte si je upéct s námi.

Vajíčka plní tradičně svou důležitou roli při sladkém pečení. Ať už pečete moučníky z kynutého, práškového nebo jiného těsta, mezi základní suroviny, po kterých tradičně sáhnete patří vejce. Kromě toho, že mají vliv na pěkný vzhled a lákavou barvu koláče, tak pomáhají s kypřením a lepší soudržností těsta. Moučníky s vejci vydrží déle vláčné a méně se drobí.

Koláče a buchty bez vajec

Pokud moučníky připravíte bez vajíček, těsto bude po upečení o něco sušší a méně vláčné, než jste zvyklí z klasických receptů. Ozdobení moučníku ovocem opět dodá příjemnou vlhkost a vláčnost. Víte ale, že některé suroviny vajíčka částečně nahradí a umožní těstu zachovat dobré vlastnosti?

Tip: Místo jednoho vejce přidejte do těsta jeden menší rozmačkaný banán (případně půlku většího) či 1 lžíci mletých lněných nebo chia semínek, rozmíchaných se třemi lžícemi vody a chvíli odstátých.

Bábovky bez vajec

Bábovky patří k našim nejběžnějším moučníkům, pečeným ve formách. Když se povedou, vypadají krásně a hodí se jako sváteční snídaně či moučník pro návštěvu nebo pro slavnostní příležitosti. I bábovky se dají péct bez vajíček. Pro ještě lepší chuť můžeme těsto doplnit např. rozinkami nebo ořechy.

Muffiny bez vajec

Muffiny jsou populární dobroty, které milují hlavně děti. Pokud je potřebujete připravit bez vajec, s našimi recepty to snadno zvládnete. Možná se vajíčkům vyhýbáte ze zdravotních důvodů, v tom případě by pro vás mohly být zajímavé recepty na muffiny nejen bez vajec, ale i bez mléka a lepku.

Hrníčkové recepty oceníme především tehdy, když nemáme možnost suroviny zvážit.
  • Připravíme si 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva. Na posypání moučníku si nachystáme ovoce (např. meruňky).
  • V míse nejprve smícháme tekuté suroviny, pak sypké. Vypracujeme hustší těsto.
  • Vlijeme ho na plech vyložený pečicím papírem.
  • Poklademe ovocem.
  • Upečeme dozlatova v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Upečení zkontrolujeme pomocí vpíchnutí špejle.

Postup pečení moučníku můžete zhlédnout v následujícím videu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky