Jak upéct nadýchané rohlíky? Stačí nám několik základních surovin, které máme vždy po ruce
Kdo by nemiloval k snídani křupavý a nadýchaný rohlík namazaný máslem a podávaný společně s ranním šálkem kávy. Tajemství výtečných rohlíků se skrývá v kynutém těstě, které si můžete doma jednoduše připravit a stačí vám na to několik málo ingrediencí.
Není nad křupavý upečený rohlík nebo chléb přímo z naší trouby. Příprava těsta je velmi jednoduchá a hotová za pár minut. Základem pro kynuté těsto je čerstvé droždí, ze kterého necháme vzejít silný kvásek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Recept na rohlíky
Připravíme si 470 g hladké mouky, dále 70 g rozpuštěného sádla, 270 ml vody, 21 g čerstvých kvasnic nebo 7 g sušených, 2 lžičky soli,1 lžičku cukru a trochu mléka.
- Do misky si rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru, trochu vlažného mléka a promícháme. Nyní přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
- Ve větší míse smícháme zbylé ingredience a přidáme zpěněný kvásek. Vše zpracujeme do těsta a poté uložíme do mísy. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout zhruba hodinu na teplém místě.
- Po vykynutí vytvarujeme rohlíky na plech a necháme je tam kynout ještě 15 minut.
- Troubu si rozehřejeme na 230 °C, naspod dáme kastrůlek s vodou, aby se tvořila pára.
- Rohlíky potřeme vlažným mlékem, posypat můžeme podle chuti solí či semínky a pečeme 10–15 minut do zlatova. Poté necháme vychladnout na mřížce.
Z kynutého těsta si můžete také vyzkoušet domácí housky. Video recept vám poradí, jak jednoduše a rychle housky zaplétat. Napište nám do komentářů, jak se vám povedly. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře