10 x letní ovocné koláče: Máme pro vás velký výběr skvělých receptů pro prázdninové pečení
Ovocné koláče, buchty a nejrůznější moučníky k létu nerozlučně patří. Od začátku do konce prázdnin je připravujeme v mnoha variantách, jsou pokaždé jiné podle toho, co zrovna dozrává, ale vždy báječné, lahodné, prostě skvělé. Máme pro vás tipy na ty nejlepší dobroty, které rozhodně nezklamou.
Hodí se mít po ruce několik receptů, po kterých se dá sáhnout, když je potřeba něco dobrého pro návštěvu, potěšit rodinu nebo rychle zpracovat čerstvě sklizené ovoce. Do našeho výběru jsme zařadili varianty sladkých dobrot pro zpracování ovoce postupně dozrávajícího během léta. Ovoce je řazeno abecedně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Borůvkové koláče
Borůvky jsou mimořádně ceněným ovocem. Můžete pro ně vyrazit do lesa, na trh nebo dokonce na zahradu. Pokud pěstujete kanadské, kamčatské nebo indiánské borůvky, využijte je do následujících receptů. Borůvky před zpracováním opláchněte rychle chladnou vodou (nejlépe v cedníku nebo děrované misce) a nechte okapat.
Broskvové koláče
Broskve mají jemnou chuť a většinou je sníme čerstvé. Je z nich výborný džem a skvělý kompot. I do koláčů z našeho receptáře můžete využít kromě čerstvých broskví i broskve kompotované. Když je ozdobíte šlehačkou, budou ještě lepší.
Hruškové koláče
Hrušky se pěstují v mnoha odrůdách, které postupně dozrávají od poloviny léta až do podzimu. Jsou lahodně sladké a pokud mají ty vaše tuhou slupku, raději ji okrájejte. Hrušky můžete do koláčů buď nakrájet na plátky nebo nahrubo nastrouhat. Výborně chutnají do moučníků z kynutého těsta (např. do tradičních frgálů).
Jablečné koláče
Naše nejběžnější ovoce má velmi široké pole uplatnění ve sladké kuchyni. Čím chutnější jablka použijete, tím bude lepší upečený moučník. Pokud jsou jablka kyselejší, více je přislaďte. Zužitkujte i jablka padaná. Uplatní se v různých závinech, štrúdlech a žemlovkách, nastrouhaná i nakrájená na jemné plátky, ochucená skořicí a vanilkovým cukrem.
Jahodové koláče
Jahody obsahují hodně vody, nejvíce se hodí v čerstvém stavu na zdobení různých sladkých dezertů a moučníků. Poslední jahody bývají sladší a menší, do pečených moučníků proto vhodnější. Natrhané jahody zpracujte co nejdříve, aby si zachovaly kvalitu. Po opláchnutí je nechte okapat.
Malinové koláče
Pokud máte na zahradě malinové keříky, určitě je vyzkoušejte do moučníků. Nejlepší jsou sice čerstvé, použité zasyrova ke zdobení dezertů, ale pokud jich máte nadbytek, ochutnejte je i v pečených koláčích. Maliny potřebují při tepelné úpravě více přisladit. Oplachování malin vodou není vhodné, po natrhání je pouze zkontrolujeme a hned zpracujeme.
Meruňkové koláče
Meruňkové koláče jsou velkou pochoutkou, určitě si je nenechte ujít. Výborně chutnají na kynuté buchtě, bohatě posypané lahodnou drobenkou. Používáme pěkně vyzrálé, lákavě vybarvené a chutné meruňky. Řeznou stranou je vždy rovnáme nahoru.
Rybízové koláče
Rybíz je naše nejběžněji pěstované drobné ovoce, pro které se najde místo i na těch nejmenších zahrádkách. Rybíz je příjemně nakyslý a krásně zbarvený, proto je ideální do bublanin a kynutých táčů, které tak rády pekly naše babičky. Po natrhání ho opláchneme, necháme okapat a odstopkujeme. Toto ovoce potřebuje více přisladit.
Švestkové koláče
Některé odrůdy dozrávají již koncem léta a nabízí nám mnoho variant využití. Dobře vyzrálé švestky jsou příjemně sladké a koláčům dají jedinečnou chuť. Vyzkoušejte z nich lité buchty z kynutého těsta nebo rychlé jednoduché koláče. Švestky jsou svou chutí nepřekonatelné a dobře dozrávají i v chladnějších oblastech naší země, kde se meruňkám nedaří.
Třešňové koláče
Třešně zahajují naši letní sezonu a bylo by škoda je do koláčů nevyužít. Je už na nás, jestli je vypeckujeme nebo necháme s peckami. Při horkém počasí třešně dozrávají rychle, navíc stromy těžko odolávají ptačím náletům, proto je dobré si část úrody včas zavařit nebo zmrazit na opakované sladké pečení.
Komentáře