Pařížské rohlíčky chutnají báječně. Vytvoříme je z kombinace křehkého ořechového těsta, pařížského krému a čokolády
Oblíbený zákusek, ale také tradiční cukroví na Vánoce, to jsou pařížské rohlíčky. Možná se vám zdá příprava složitá, ale nemusíte se obávat. S naším osvědčeným receptem je snadno zvládnete a věříme, že o Vánocích budou u vás velmi oblíbené.
Pařížské rohlíčky jsou spojením elegance a lahodné ořechovo-čokoládové chuti. Svůj název mají podle pařížského krému, který se připravuje z čokolády a smetany a má využití také jako náplň do dortů a moučníků. Pařížské rohlíčky patří na přípravu k jednoduchým zákuskům, kdy po upečení těsta už jen korpus plníme krémem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit ořechový základ rohlíčků
Nejčastěji do těsta používáme mleté vlašské ořechy, které umeleme co nejjemněji, aby těsto bylo jemné a křehké. Pokud jsou pro vás vlašáky příliš chuťově výrazné, můžete použít také mandle nebo lískové ořechy. Základ pak bude ještě jemnější a chutí bude připomínat makronky.
Na jednu dávku budeme potřebovat:
- 5 bílků,
- 200 g mletých vlašských ořechů,
- 400 g cukru krupice,
- 50 g hladké mouky.
Bílky s cukrem ušleháme nad párou a po chvíli přidáme mleté ořechy. Šleháme přibližne 10-15 minut. Vmícháme mouku a cukrářským sáčkem tvoříme na pečicí papír rohlíčky. Pokud se nám nebudou dařit rohlíčky, můžeme nachystat třeba tyčinky. Druhým názvem se jim říká škaredé rohlíčky, i když málokdy se opravdu nepovedou. Sušíme v troubě při 120-150 °C asi 15-20 minut.
Jak připravit pařížský krém
Pařížský krém je nadýchaný a má plnou čokoládovou chuť. Připravuje se buď z holandského kakaa, nebo z čokolády.
- Budeme potřebovat: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 60 g kakaa a 500 g másla. Ve vodní lázni šleháme vejce, cukr a kakao. Směs zesvětlá a zhoustne.
- Necháme vychladnout, vmícháme do změklého másla a prošleháme.
- Takto připravený krém vydrží v chladu až 5 dní. Trvanlivost můžeme prodloužit přidáním likéru s alkoholem (mandlového, vaječného, ořechového), který dodá rohlíčkům příjemnou vůni.
Krém nastříkáme na vychladlé rohlíčky pomocí cukrářského sáčku. Necháme ztuhnout v lednici a poté namáčíme do rozpuštěné čokolády. Jak na to, můžete zhlédnout v následujícím videu.
Rohlíčky skladujeme v chladu - jednotlivé vrstvy proložíme alobalem, aby se k sobě nepřilepily.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak ušlehat sníh nad párou? Video poradí s jednoduchým postupem a díky pevnému sněhu budou naše pusinky i kokosky ještě lepší
Alobal je dobrý pomocník na občasnou přípravu pokrmů. Hodí se hlavně na výletech a při grilování
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Komentáře